Meksika’daki Çöl Arazisinde Çevresiyle Uyumlu Bir Proje: Casa Santos

Maria Gomez, Giovanni Ocampo ve Héctor Coss, batı Meksika'da, betonun "çölle estetik bir uyum" içinde olduğu alçak, üç evlik bir proje tasarladılar.

Casa Santos projesi, Baja Yarımadası’nda bir sahil kasabası olan Todos Santos’ta yer alıyor. Miami Beach’te yaşayan sahipleri tarafından kullanılmadığı zamanlarda inziva yeri olarak kiralanan evler, uzak deniz manzarasına sahip 2 bin metrekarelik bir çöl arazisinde yer alıyor.

Mimarlar projeyi tasarlarken bölgenin güzelliğini ve depremlere karşı savunmasızlığını göz önünde bulundurarak arazi ile uyumlu bir dizi bina tasarlamayı amaçladı.

Ekip projeyi, “çölle estetik uyum içinde bir topluluk ve sürdürülebilirlik yaratmak için betonun olasılıklarının keşfi” şeklinde yorumluyor.

Üç evden oluşan proje hizmet işlevleri için dördüncü bir bina içeriyor. Mülkte ayrıca bir yamaçta yer alan yüzme havuzu ve güneşlenme terasları bulunuyor.

Binalar, arazinin bağlamı ve güneşe maruz kalma durumuna göre belirlenen pembemsi bir renk tonu ile nervürlü betondan yapılmış.

Renk seçimi projenin çöl kumuyla uyumlu olmasına yardımcı oluyor, karakteristik nervürlü dokular aynı zamanda gün boyunca ısı kazanımını azaltmak için gölgeleme oluştururken, duvarlar içeriden çöl bölgesinin hızla değişen sıcaklıklarını düzenlemek için yalıtkan görevi görüyor.

Duvarlarda, açıklıkların nereye yerleştirildiği konusunda esneklik sağlayan, haddelenmiş çelik levhalardan yapılmış kalıplar kullanılıyor.

Evler düzenleri açısından benzer olmalarına rağmen biraz farklılık gösteriyorlar. Birinde iki yatak odası varken diğerlerinde üç yatak odası bulunuyor. Hepsinde mutfak, yemek alanı ve salon yer alıyor.

İç ve dış mekan arasındaki akıcı ilişkiyi güçlendiren her birim, cephe olarak ikiye katlanan kayar çelik bir kapı aracılığıyla çevresiyle bağlantı kuruyor.

İç mekanlarda, malzemeler arasında orta yoğunlukta lif levha doğrama işleri ve beton zemin döşemesi yer alıyor. Nervürlü duvarlar açıkta bırakılarak odalara farklı bir görünüm kazandırılmış.

“Proje, duvarı yaşanabilir olanı ifade eden saf bir unsur olarak yorumluyor. Her duvar aynı zamanda bir duvarın iç ve dış cephesi, yapısı, dokusu ve bitişidir. Casa Santos “modern mimarinin orijinal sorularına cevaplar” sunuyor. Modüler bir yapı ve ölçeklenebilirlik imkanı sağlıyor, sürdürülebilirlik ve iklim direnci sunuyor ve sade, resmi ve çevredeki doğa ile uyumlu bir mimariye ulaşıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın