Meksika’da Yeraltı Mekanının Keşfine Adanan Bir Enstalasyon: ‘Burial’

Juan Pablo Guerra yeraltı mimarisinden yola çıkarak, "Burial" olarak adlandırdığı bir enstalasyon tasarladı.

Öngörülen çalışma, uzaktan bakıldığında, boş bir manzarayı vurgulayan ayırt edici bir anıt gibi görülebilecek şekilde tasarlanan, yerin üstündeki on iki beton “duvar” dizisi olarak şekilleniyor.

Enstalasyonun tasarımı, Meksika, Querétaro’daki konumun peyzajı, kuzeydeki dağlar, güney ve batıdaki inişli çıkışlı ovalar ile karakterize edilmiş. Mimarlara göre “Burial”, samimiyetin görünürde gizlendiği, pratik ihtiyaçlara şiirsel bir biçim veren sade ve megalitik, somut bir yerleştirme.

Juan Pablo Guerra, tasarımı yeraltına gömerken üst kısma yerleştirdiği on iki duvar, düz, çimenli manzarayla tezat oluşturuyor. Proje, ilk bakışta, yaklaşana ve zemindeki büyük çıkarmayı keşfedene kadar şık bir su kütlesinin eşlik ettiği çok amaçlı pavyonu barındıran, sanki bir boşluk yokmuş gibi görünüyor.

“Yeraltı alanının tamamı, dışarıdan görülebilen beton dikey düzlemlerin sabitlendiği büyük sağlam beton eğimlerle çevrili. Bu dikey düzlemler, yaşam alanına ulaşmadan güneş ışınlarını içlerine hapsedecek kadar uzun. Böylece, dışarıdan kısmen korunmuş, canlı, samimi ve sessiz bir atmosfer oluşuyor.”

Juan Pablo Guerra, yerleştirme ile “mimari olmadan” tasarlamayı hedefleyen yeni bir tasarım stratejisine odaklanıyor. Süreç, en hayati mimari kalitenin, projenin ilk “pratik ihtiyaçlarını çözdükten” sonraki ortaya çıkan durum olduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın