Meksika’da Volkanik Taş Kullanılarak Tasarlanmış Bir Spor Kulübü Binası

Meksikalı mimarlık ofisi DF Arquitectos, Mexico City'de bir futbol takımı için kayalık bir uçurumun gölgesinde volkanik taştan bir kulüp binası inşa etti.

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi’nin futbol takımı Pumas için tasarlanan Casa Club Pumas projesi  sayesinde çocuklar arasında suç oranının yüksek olduğu bir bölgede genç oyunculara egzersiz ve futbol eğitimi sağlanmış.

DF Arquitectos, 3.700 metrekarelik kompleksi, sanki kayanın kıvrımı büyük, doğrusal bir binayı kırmış ve birbirine doğru bükmüş gibi, birbirine dik olarak düzenlemiş ve taş ocaklı bir toprak oluşumuna karşı korunaklı iki trapez bina olarak tasarlamış.

Dört katlı cephenin yaklaşık yüzde 75’inde kazı alanından çıkarılan volkanik bir taş kullanılarak  binanın yakın bağlamına doğal bir şekilde uyum sağlamasına olanak tanınmış.

Neredeyse tamamen taşla kaplı zemin katta kütüphane, salonlar, kafeterya, mutfak, çamaşırhane ve otopark gibi kamusal alanlar yer almış.

Kamusal alanların arka tarafı boyunca uzanan camlı bir koridor, mekanları bina ile kaya yüzeyi arasındaki teraslı özel bir bahçeye açarken, binanın önü dış otopark alanı olarak ayrılmış.

Üçgen merdivenlerden yukarı çıkıldığında  katlar kamusaldan özele doğru sıralanacak şekilde planlanmış. İkinci ve üçüncü katlara, yaklaşık 110 kullanıcıyı barındıran bireysel banyolara sahip 44 yatakhane tarzı oda yerleştirilmiş.

Yatakhane katları dikey prekast beton panellerden oluşan bir kafesle gölgelendirilmiş.

Dinlenme ve eğlence alanlarının yer aldığı üst katlar neredeyse tamamen camla çevrelenmiş.

Dış cephenin kaba taşına kıyasla, iç mekanlar doğal ahşap unsurlarla ısıtılmış ve bu alanların birden fazla yönden gün ışığı alması sağlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın