Meksika’da Pastoral, Minimal, Pembe Bir Ev: Casa El Aguacate

Práctica Arquitectura’nın projesi Casa El Aguacate, Meksika'nın Monterrey kentinin dışında yer alan bir haftasonu evi. Casa El Aguacate, boyutundan ziyade konseptiyle öne çıkıyor.

Práctica Arquitectura, bölgenin doğal ışığından en iyi şekilde yararlanan ve çevredeki doğal peyzaja minimum müdahalede bulunan kompakt bir ev tasarlayarak, doğa ile daha yakın bir ilişkiyi teşvik ediyor.

Minimalist mimarisiyle bu tek katlı pembe ev; bir dizi birbirine bağlanan açık hava ev avlularıyla, havadar iç mekanlarla ve doğal ışıklı, akıllı sirkülasyon planlarıyla kurgulanıyor.

Proje, küçük çocuklu bir çift için, dört kişilik bir aile tatil evi olarak tasarlanmış. Práctica Arquitectura’nın ekibi: ‘‘Dinlenmek ve bir arada yaşamak için davetkar bir mekan olan El Aguacate, kullanıcıları ile bulunduğu yer arasında bir ara yüz oluşturmayı amaçladı’’ diye açıklıyor. İçerisindeki yaşama nötr bir arka plan oluşturan, geometrik ve neredeyse minimalist yapı, Práctica Arquitectura’nın vizyonunu yansıtıyor.

Cömert yaşam alanında 4,5 m yükseklikte, koni biçiminde bir çatı penceresi bulunuyor. Çatı pencereli bu yaşam alanı, 165 metrekarelik kompakt evin kalbi haline geliyor. Bu açıklık, evi saran büyük pencerelerin de yardımıyla, iç mekanın tamamında ışığın filtrelenmesine yardımcı oluyor. Evin üç adet avlusu ve taş döşemeli, korunaklı ana terası dış mekanla doğrudan temas kuruyor.

Yapının ayırt edici pembemsi görünümü, hacmin net geometrilerine sıcak ve dokunsal bir his veriyor. Tasarımcılar, “Dış cephenin sadeliği ve sağlamlığı, taşlı peyzaj tasarımı ile birlikte, evin katı ve yekpare görünümünü vurguluyor. Ayrıca rengi ve dokusu aracılığıyla yapı, bahçenin yoğun yeşili ve alanın karakteri ile bir diyalog kuruyor,” diye ekliyor.

Bu hafif pembe, hafta sonu evini bir sadelik alıştırması olarak düşünen Práctica Arquitectura, dağınıklığı ortadan kaldırmayı ve amaca uygun ancak “sadece gerekli olanı” içeren bir yapı tasarlamayı istiyordu. Tasarımlarının ölçek veya bütçe ile ilgili olmadığını belirtiyorlar ve hem pratik hem de canlandırıcı, sade bir günlük alan fikrinin mükemmel bir şekilde uygulanması olduğunu vurguluyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın