Meksika’da Avluyla Bölünmüş Kırmızı Beton Ev: Casa Ederlezi

Meksika’da Avluyla Bölünmüş Kırmızı Beton Ev: Casa Ederlezi

Práctica Arquitectura, Meksika Monterrey'de kırmızı pigmentli betondan bir ev tasarladı.

Práctica Arquitectura, koruma altındaki San Pedro Garza’da yalnızca beş metre genişliğinde küçük, dikdörtgen bir arsa üzerinde 150 metrekarelik alana sahip Casa Ederlezi’yi tasarladı.

Mimarlık ofisi, “Kuzeybatı Meksika mimarisinin klasik unsurlarını soyut çağdaş özelliklerle birleştiren Ederlezi’nin biçimi, bağlamsal açıdan çok benzer ancak aynı zamanda farklı,” diye belirtiyor. Plan, sirkülasyon ve servis alanını, mekanın kenarları boyunca konumlandırıyor. Ev, merkezde programın geri kalanını iki kütleyi bölen geniş bir avluya sahip.

Sokağa bakan cephede iki tonda pürüzsüz kırmızı beton bulunuyor. Daha koyu tonda olan alt kat, daha açık olan üst katları temel alıyor. Renk tonlarında ise ev sahibinin Balkanlar’daki seyahatlerinden ilham alınmış.

İnce profilli bir yüzey güney köşeden yukarı doğru uzanıyor ve içerideki merdivene hem güneş ışığı hem de mahremiyet sağlıyor. Kısmen çakıl zemine sahip, yeşil bitkiler ve küçük bir ağaç barındıran merkezi avluya kapalı bir giriş açılıyor.

Zemin kattan geçilerek aile oturma odası, yemek alanı ve mutfağa çıkılıyor. Daha küçük bir veranda ise evin arka duvarını tutuyor. Avlu boyunca uzanan camlı bir geçit, iki hacmi de iç mekana bağlıyor.

Mimarlık ofisi, “Evin tasarımının arkasındaki ana konsept, mülkün tüm uzunluğu boyunca uzanan bir dizi birbirine bağlı bahçe yaratmaktı. Evi farklı bölgelere bölmek için bu dış mekanları kullanarak, kullanıcılara bağlılık ve uyum duygusu sağlayacak açık ve davetkar bir atmosfer yaratmak mümkün oldu,” diye belirtiyor.

İkinci katta iki yatak odası bulunuyor. İnce ahşap kaplamalı bir iç açık teras, avludan mülkün arka tarafında mavi tonlu özel bir veranda içeren ana süite geçiş görevi görüyor.

Merdivenler, evin ön kenarı boyunca profili sokaktan görülebilen bir çatı güvertesine doğru yükselmeye devam ediyor. Açık çatı verandası şehrin ve çevredeki dağların 360 derecelik panoramik manzarasını sunuyor. Ekip, maliyetleri düşük tutmak için hafifletilmiş döşemeli beton gibi geleneksel inşaat yöntemlerini kullanmış.

Yumuşak pembe kaplama iç mekanın tamamına uygulanmış. Metal kirişlere, korkuluklara ve pencere dikmelerine daha güçlü bir kırmızı renk uygulanarak, normalde basit ve işlevsel olan alanda ayrıntıların öne çıkması sağlanmış. Evin her yerinde kare fayanslar kullanılmış. Böylelikle zemine ve merdiven basamaklarına sıcak bir his verilmiş.

“Proje, bu alandaki uzun ve dar parsellerin kadastral durumunu, kullanıcının kişiliği, ev ve çevre arasındaki diyalog içinde delinmiş, oyulmuş ve kazılmış hacimlerle keşfedilecek verimli bir tipoloji olarak yeniden düşünmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda daha sakin, daha samimi ve bağlantısız bir yaşamı davet eden sağlam kırmızımsı atmosferler, teraslar ve peyzajlı alanlarla iç mekanda farklı bir atmosfer yaratılıyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın