Meksika Tepoztlán’da SPA

Soler Orozco Arquitectos ve Javier Sánchez Meksika’nın yoğun ormanlık dokusunda, etkili tepe ışığıyla aydınlatılan ve tepesi kesilmiş bir koniye benzeyen bir SPA tasarladı.

Proje Mexico City’ye yaklaşık 50 km mesafede dağlık bir kasaba olan Tepoztlán’da yer alıyor.

Soler Orozco Arquitectos ve Javier Sánchez’e göre “kasaba halkı İspanyol öncesi zamanın yaratıcı ünü ve şifalı enerjisini yansıtan gizem”den hoşlanıyor. Bu projenin hevesli bir atlet olan müşterisi, insanların fiziksel ve duygusal refahını iyileştirmeye adanmış bir alan olarak bu ortama gömülü bir ev istemiş.

Bu yapı 2021’de tamamlandı ve volkanik bir arazide çelik-koni formundaki bir strüktürle sıralanmış bir dizi sağlık mekanından oluşuyor. Bu odalar spor salonu, masaj odası, sauna ve bir havuzu kapsıyor.

Dışardan taş bir höyük yapısındaki kütle, dairesel bir platformla çevrelenmiş. Bu yapı mimarların tabiriyle bütünüyle yakalanamayan sınırsız teras şeklinde.

“Kat planı merkezde boşluk olarak bırakılmış, güneşi ve suyu filtreleyen ışığıyla zenginleştirilmiş dairesel mekanlara sahip. Bu çatı açıklığı yağmur suyunu toplamak için bir depo görevi gören ve daha sonra yeraltı sarnıçlarına süzülen 20 metre çapındaki yeşil çatı çanağının merkezini oluşturuyor.” 

İç mekanın büyük bir kısmı mekana samimi ve yeraltında olma hissi veren duvar şamdanlarıyla aydınlanıyor. Merkezdeki çemberden, çatıya bir merdiveni çıkıyor. Burada, mimarlar yukardan bakıldığından neredeyse yapının görünmeyeceği şekilde bitkilendirme yapmış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın