Meksika Ormanında Bir Araştırma Müzesi: Xinatli

Viktor Sørless, Meksikalı Estudio Juiñi ile birlikte Meksika ormanında bir araştırma müzesi olan Xinatli'den görseller yayımladı.

Basamaklı piramit forma sahip projenin en geniş katmanı tabanıyla binanın ortası arasında bulunuyor. Yapı, toprak ve ahşap taşıyıcı öğelerden oluşuyor. Bu öğeler, yakındaki yağmur ormanlarının tropikal koşullarıyla başa çıkmak için binanın hava direncini ve çekme mukavemetini artırması düşünülen Chukum reçinesi ve sisal lifi ile güçlendirilmiş.

Tasarım Meksikalı sanat koleksiyoncusu Fernanda Raíz için yapıldı ve müze biyolojik çeşitlilik, insan toplulukları, sanat ve bilim için olacak.

“Şimdiye kadar müzeler genellikle gücün sergilendiği bir alan olmuştur. 21. yüzyıl müzesi, güç için bir vitrin değil, daha fazla eşitliği savunan bir yer olmalıdır: ekolojide, sanatta ve toplumda.”
Fernanda Raíz

Araştırma müzesinin adı Xinatli, Nahua dilinden Xinachtli terimlerine dayanıyor ve bir tohumun filizlendiği ve hayat veren formuna dönüştüğü anı anlatıyor. İnşaat, ülkenin güneyindeki Meksika ormanında bir alan için planlanıyor. Alan, ana sergi alanlarını barındıran yeni düzenlenmiş basamaklı bir piramidin yanı sıra bilim insanları tarafından işletilen yerel bir enstitü içerecek.

Viktor Sørless  tasarımı, “Basamaklı piramide referans vermek, onu yeniden şekillendirmek ve yeniden yorumlamak bizim için önemliydi” şeklinde açıklıyor. “Basamaklı piramit, üstte zengin ile altta fakir arasındaki bölünmüş sınıflı toplumun sembolüdür. Tasarımımız bu hiyerarşiyi yapı bozuma uğratır.”

“Bina, yerel mimari ve mühendislik uzmanlığının bir birleşimidir. Yine de plan sonsuza kadar sürecek bir bina yaratmak değil. Bakılması gerekiyor, aksi takdirde bozulur. Bu geçici unsur, yaşamın bir büyüme, yok olma ve var olma süreci olduğunu ve biz insanların çevremize nasıl davranacağımız konusunda bilinçli karar verebileceğimizi kabul eder.”

Etiketler

Bir yanıt yazın