Mekanla Diyaloğa Giren Form: Tri-Fold

Mimar Alper Derinboğaz, Volkswagen Arena'nın lobisi için interaktif ve parametrik tasarım örneği Tri-Fold'u tasarladı.

Alper Derinboğaz’ın Volkswagen Arena’nın lobisi için tasarladığı Tri-Fold, lobinin tavanından başlayarak iç duvar yüzeyine ve zeminine inen dinamik kurgusuyla bulunduğu noktayı tanımlı hale getirirken, aynı zamanda da kullanıcıları interaktif ve akışkan bir etkiyle yönlendirerek mekan deneyimini kuvvetlendiriyor. Tri-Fold, mekandaki hareketleri yönlendiren dinamik formu ve üç adet ekranla entegre çalışan interaktif kurgusuyla çağdaş bir enstalasyon olmasının yanında hem bir oturma elemanı olarak görev yapıyor, hem de mekanla bütünleşen mimari bir öğe olma özelliğini taşıyor.

Volkswagen Arena’nın girişindeki mekânsal yönlenme probleminden yola çıkılarak geliştirilen Tri-Fold, ziyaretçilerin etkinlik öncesi ve sonrası zaman geçirilebilen bir lounge/stand tasarımı olarak kurgulanmış. Çevresindeki üç adet ekranla bütünleşen Tri-Fold’a, Antilop Medya Tasarım Ajansı’yla işbirliği içerisinde gerçekleşen projeyle hazırlanan Volkswagen Arena için özel üretilmiş içeriklerin yer aldığı ekranlarla birlikte, interaktif bir enstalasyon olma özelliği eklenmiş. Tri-Fold’un çevresinde yer alan ekranlar, enstalasyonun üç temel hareketine referans verecek şekilde konumlandırılmış ve kompozisyonun kendi içerisinde de bağ kurması güçlendirilmiş. Tasarım, kontrplak malzemenin waffle tekniğiyle bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş.

Alper Derinboğaz, tasarımını şöyle anlatıyor: “Tri-Fold mekanın yıldızı olmak yerine, hem kendi varlığını nitelikli bir şekilde vurgulayarak ortaya koyabilen, hem de mekanla diyaloglar kurarak o mekanın algısına atıfta bulunabilen bir karaktere sahip”

Etiketler

Bir yanıt yazın