MEF Üniversitesi Yüksek Lisans Programı AAP’nin Bu Seneki Konusu ve Başvuru Tarihi Belli Oldu

MEF Üniversitesi Alternatif Mimarlık Pratikleri (Alternatif Architectural Practices) Yüksek Lisans Programı’nın bu seneki konusu “Gelecek”. Program 2022-2023 akademik yılında bir öğrenciye %100, iki öğrenciye %75, altı öğrenciye %50 burs imkanı sunuyor. Son başvuru tarihi 15 Temmuz 2022.

Her sene belirli bir konuya odaklanan MEF Üniversitesi Yüksek Lisans Programı Alternative Architectural Practices (AAP), önümüzdeki eğitim döneminde Gelecek teması üzerine çalışacak. AAP, 2022-2023 döneminde, son iki senede pandeminin de etkisiyle hızla gelişen dijital teknolojilerle birlikte, Metaverse ya da karma-gerçeklik ortamları gibi gittikçe popülerleşen başlıklara mimarlığın vereceği alternatif yanıtları arayacak. Yeni dijital teknolojiler, malzemenin, yerçekiminin ve mesafenin yeni anlamlar kazandığı dijital dünyalarda mimarlığın rolünü nasıl etkileyecek?

MEF Üniversitesi Yapay Zeka Araştırmaları Labı ve Genişletilmiş Gerçeklik ile Öğrenme ve Araştırma Labı’nın da desteği ile Metaverse, Yapay Zeka, Sanal Gerçeklik gibi konulara alternatif yaklaşımların araştırılacağı bu dönemde prototip konusu olarak Zeugma Arkeolojik Kazıları ele alınacak. “Geçmişten öğrendiklerimiz, bugünün ve geleceğin mekanlarını dijital ya da hibrit olarak oluşturmada ve deneyimlemede nasıl rol oynayabilir?” sorusunun izinde geliştirilecek olan prototipte üç boyutlu, dijital ve ortak deneyimlenebilen mekân alternatifleri araştırılacak.

AAP önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da araştırma, tasarım, prototipleme ve yazmanın bir arada olduğu ve ekip çalışmasına dayanan kurgusu ile ayrışıyor. AAP’nin barınmayı konu alan 2019-2020 yılındaki ilk döngüsünde öğrenciler Vo-lute adlı bir mikro yaşam birimi tasarladılar. TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim programı BİGG’den 200.000 TL’lik hibe almaya hak kazanan öğrenciler, mikro yaşam üniteleri üzerine çalışmaya devam ediyor. Program 2020-2021 eğitim yılında çalışma alanlarına odaklandı ve öğrenciler bu kez Parantez başlıklı açık havada geçici çalışma modülü tasarladılar ve modülün ahşap prototipini inşa ettiler. 2021-2022 döneminde atık üzerine çalışan AAP öğrencilerinden oluşan ekibin hazırladığı öneri Hocus Pocus ise Oslo Mimarlık Trienali’nin online sergisi için seçildi.

Tezli ve İngilizce olan program yaz dönemini uygulamaya ayırarak, öğrencilere 1.5 yılda mezun olma imkanı veriyor. Farklı firma ve kurumlarla işbirliği ile yürütülen yüksek lisans programının önceki yıllarda olduğu gibi endüstri ortağı Fibrobeton ve profesyonel ortağı SO? olacak. Daha fazla bilgi ve başvuru için aap.mef.edu.tr’yi ziyaret edebilirsiniz.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın