MEF Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencilerinden Mikro Barınma Üzerine Bir Araştırma Kitabı

MEF Üniversitesi tezli yüksek lisans programı AAP_ Alternative Architectural Practices (Alternatif Mimarlık Pratikleri) öğrencilerinin 2019 güz döneminde hazırladığı araştırmanın kitabı online erişime açıldı.

Programın 2019-2020 teması mikro yaşam birimleri. Oral Göktaş’ın stüdyo yürütücüsü olduğu programda, öğrenciler Ahmet Yaymanoğlu, Aysima Akın, Damla Kaleli, Dilek Yürük, Ebru Şahinkaya, Eda Yavaş, İlayda Baydemir, Nur Gülgör, Sena Hut ve Zeynep Ulusoy, bir dönem boyunca tema çerçevesinde literatür araştırması yaptılar ve mevcut örneklerle ilgili karşılaştırmaları içeren özgün diyagramlar ürettiler.

Beş bölümden oluşan araştırma, küçük ölçekli, geçici ya da mobil barınma birimleri ile ilgili yerel ve global eşikleri içeren bir zaman çizelgesi ile başlıyor. İkinci bölümde strüktürel dayanım başlığı üzerinden mevcut örnekler inceleniyor. Barınma alanındaki teknolojik gelişmelerin alternatif malzeme ve yapım yöntemleri üzerinden incelendiği üçüncü bölümü, mevcut örneklerin ekolojik boyutlarının araştırıldığı dördüncü bölüm takip ediyor. Ergonomi temasının ele alındığı son bölümde ise, konut olarak kullanılan örneklerin yanısıra, denizaltı, uzay istasyonu gibi insanların geçici süre geçirdiği mekanların ergonomik özellikleri inceleniyor. Kitap ayrıca öğrencilerin bu araştırmadan çıkardıkları soruların tartışmaya açıldığı metinlerden oluşan bir bölümü de içeriyor.

MEF AAP tezli yüksek lisans programı araştırma, tasarım, prototip ve yazma süreçlerini içeren dört dönemden oluşuyor. Bu kitap ilk dönemin ürünü. Halen devam etmekte olan bahar döneminde öğrenciler araştırmalarını tamamladıkları mikro yaşam biriminin tasarımı üzerinde çalışıyorlar. Yapılan tasarımın yaz döneminde inşaa edilmesi planlanıyor.

Kitabın dijital versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın