Medyum Mimarlığı

Desi Santiago'nun şişme köpeği / kedisi aslında bir falcı mı?

Geçtiğimiz günlerde Miami’de yer alan Art Basel’de düzenlenen halüsinojen plaj partisi için New York sanat camiasının ileri gelenleri Güney Florida’da buluştu. Görünen o ki, bir tutam Gotham kasvetiyle karşılaşmak onlar için sürpriz oldu.

Sanat ve kültür için kar amacı gütmeyen BOFFO ile çalışan New Yorklu heykeltıraş ve performans sanatçısı Desi Santiago, Lords South Beach Oteli’nin bakir ve beyaz Art Deco cephesini bir haftalığına gasp etti. Cephe “Gypsy” isimli kocaman şişme bir köpeğe (kedi de olabilir aslında) dönüştürüldü.

“Perrier Sunar: Desi Santiago’nun Siyah Lordları” işi için sanatçı, otelin cephesinde çizgi filmvari aksesuarlar kullanmaktan kaçınmadı. 7,5 metrelik kafasıyla, 6 metrelik kuyruğuyla, bir çift parlayan gözüyle ve bir dizi pençesiyle girişi saran mimari canavar, yapının tüm görünüşünü değiştirdi.

Bu arada evet, Gypsy bir köpekten daha çok kediye benziyor. BOFFO’nun yöneticilerinden Faris Al-Shathir, “İşi yerine kurduğumuzda burnunu kesmek zorunda kaldık, çünkü gözlerinin çalışması için canavarın binaya daha yakın durması gerekiyordu.” diyor.

Gypsy’nin gerçek hayattaki karşılığı ise bu eserde yinelenen bir tema haline gelen Santiago’nun 10 yaşındaki Labrador kırması köpeği.

Santiago, Miami için büyük oynamak istemiş. Al-Shathir, “Altkültür, çingeneler ve falcılar ile ilgili birçok iş yaptı. Yani Gypsy bir anda dile gelip size geleceğinizi anlatabilir” diyor.

Hafta boyunca, sabahlara kadar eğlenen yaklaşık 2.000 kişi Santiago’nun bilgin köpeğine danıştı. İzleyiciler kırmızı pençelerin altından geçerek otelin avlusuna girdi ve beklemeye koyuldu. Meraklı kalabalık kartların arkasına sorularını yazdı ve kutuya attı.

Düğmeye basınca Gypsy, “Evet”, “Hayır” ya da “Belki” diye gürlerken sisin, lazerlerin ve yanıp sönen ışıkların eşiliğinde karnaval tarzı özel efektler ortamın zenginleşmesine yardımcı oldu.

Etrafta delicesine koşuşturan stajyerler, tekrar düğmeye basıp sırada bekleyen insanların kaderlerinin tamamen değişmesine aldırmayan tatminsiz meraklılarla uğraşmak zorunda kaldı.

“Biz Magic 8 Ball diye bilinen oyuncağın bir benzerini yarattık. İnsanların %50’si seks hakkında soru sorarken en çok sorulan diğer konular ise iş ve başarı hakkındaydı” diyor Al-Shathir.

Bu arada yeniden boya işlemine başlandı bile! Lords South Beach Oteli beyaz cephesine geri dönüyor ve Miami tek siyah mimari eserini kaybediyor.

Ama bu, Gypsy’nin son fal bakışı olmayabilir. Al-Shathir, “Tüm fal kartlarını topladık, böylece iş bitince yeni bir iş elde etmiş olduk,” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın