Meclis’te Yeni Binaya Taşınmama Tartışması

Meclis'in 130 milyon TL'den fazla para harcayarak yapılan yeni binası, yarın milletvekilleri tarafından ilk kez kullanılacak.

Ancak binayla ilgili eleştiriler azalacağına, artıyor. Binaya hem mimari hem kullanım rahatlığı açısından eleştiriler yönetiliyor. En sert tepkiyi ise CHP’nin Isparta milletvekili Ali Haydar Öner koydu. Öner, yeni binaya taşınmıyor…

Sansürsüz Haber, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ile konuştu. Öner, binanın çok yüksek maliyetle yapılmış olmasına karşın, beklentileri ve ihtiyaçları karşılayamadığı kanaatinde.

YENİ TBMM BİNASINDA “MANYETİK ALAN” TARTIŞMASI

Yeni binanın maliyeti dışındaki bir başka tartışma da, sağlığa etkisi konusunda… Pekçok ‘akıllı bina’da olduğu gibi; zeminin altından, duvarlardan enerji taşıyan birçok kablo, enerji hattı, elektronik sistem geçiyor. Bu da milletvekillerinin ve diğer çalışanların saatlerce ‘enerji nakil hatları’ üzerinde yaşaması gibi bir durumu ortaya çıkarıyor.

YENİ TBMM BİNASI, MİLLETVEKİLERİNİ DAHA STRESLİ YAPACAK!

Birçok ilde uzun süre Valilik yapan ve yapı/denetim/ ruhsatlandırma konularında bilgi sahibi olan Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, binanın ortak kullanım alanları, ergonomi ve manyetik alan açısından da çok kullanışsız olduğunu söyledi.

Hem çalışanlar hem de ziyaretçilerin benzer sıkıntılar yaşayacağı endişesini dile getiren CHP’li Öner, “Enerjisi iyi bir bina değil. Manyetik alanın çokluğu, ölçüldüğü zaman hemen ortaya çıkar. Bu sağlık açısından da tehlikeli” diye konuştu.

Akıllı binalardaki manyetik alanlar; baş ağrısı, stres, yorgunluk, uyuklama gibi sorunlara neden oluyor. Bu durumda daha çok stres yaşayan milletvekillerinin, daha sert kavgalara girmesi olası…

MERDİVEN KAZALARINA DAVETİYE…

Öner, yeni TBMM binasındaki bir başka tehlikeye de dikkat çekti. “İki basamak arasında kalan dikey bölüm, yani ‘rıht yüksekliği’; 14-16 cm. aralığında olması gerekirken 17 cm. Basamak genişliği ise güvenli ölçü olan 35 cm. yerine 27 cm. genişliğinde tutulmuş, bu doğru değil” yorumu yapan Öner, yeni binada birçok merdiven kazasının da yaşanabileceği uyarısı yaptı.

“SİT ALANINA NASIL BİNA YAPILDI?”

Bölgenin sit alanı olduğu ve binanın yapısıyla ilgili hukuki tartışmaların da yaşandığını hatırlatan Ali Haydar Öner, “Çok daha nitelikli bir bina yapılmalıydı. Eski Meclis binaları, yarışma projeleriydi. Böyle projelerin arasına, bu tür uyumsuz bir yapı konulması da doğru değil. Tüm bunlara dikkat çekmek için taşınmadık. Ne olacağını göreceğiz.” diye konuştu.

BİLGİSAYARLARDA CD SÜRÜCÜ YOK!

Öner,  binadaki teknik donanım açısından da ilginç durumlarla karşılaştıklarını açıkladı. “Çok pahalı bilgisayarlar alınmış, içinde cd sürücü yok.
Ayrıca sadece çıktı alınabilecek bir makina var odalarda. Fotokopi, faks ve tarayıcı yok. Bunları belli noktalara koymuşlar, iletişim güvenliği açısından bu durum da sakıncalı” uyarısı yaptı.

Etiketler

Bir yanıt yazın