Meclise Girmeyi Başaran Mimar ve Şehir Plancısı Milletvekili Adayları Kimler?

24. Dönem Milletvekili Seçimleri 12 Haziran 2001 tarihinde yapıldı. Seçim sonuçlarına göre %49,9 oy oranıyla AKP'den 326, %25,91 oy oranıyla CHP'den 135, %12,99 oy oranıyla MHP'den 53 kişi ile birlikte 36 bağımsız aday meclise girmeyi başardı.

Çeşitli meslek gruplarından adayların yarıştığı seçimlerde mimar ve şehir plancısı adaylara göz attık. Toplam 7 mimar ve 2 şehir plancısı aday milletvekili olarak seçildi. Vekillerden 7’sı AKP’den, 2’si CHP’den adaydı.

23. Dönem Milletvekileri arasında 9 mimar, 1 peyzaj mimarı bulunuyordu.

Seçilenlerin özgeçmişleri şu şekilde: (Soyadında göre alfabetik sıralı)

Derya Dakbak (AKP Gaziantep Milletvekili)

1972 yılında Gaziantep’te doğdu. Ankara Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Mustafa Demir (AKP Samsun Milletvekili)

18 Ocak 1961’de Trabzon Şalpazarı’nda doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Özel sektörde çalıştı. Türkiye Emlak Bankası AŞ’de Fen Eksperliği görevinde bulundu. Samsun’da mimarlık, inşaat müteahhitliği ve ticaret işiyle uğraştı. Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) Samsun Şubesi Kurucu Üyesi oldu ve Şube Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Atakum Belediyesi Belediye Meclis Üyeliği görevinde bulundu. 22. Dönem Samsun Milletvekili. 22. Dönem’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. 23. Dönem’de aynı Komisyon’un Başkanlığına yeniden seçildi. Bu görevi esnasında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı görevine atandı.

Sakine Öz (CHP Manisa Milletvekili)

1964 yılında Kula’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Salihli’de bitirdikten sonra Trakya Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi’nden mimar olarak mezun oldu. Aynı yıl Salihli Belediyesi’nde Mimar olarak çalışmaya başlayan Öz, burada 8 yıl çalıştıktan sonra kendisine ait mimarlık bürosunu açtı ve serbest mimar olarak çalışmaya başladı. 2004 -2009 yılı arasında ve daha sonrada 2009 yılından bu güne kadar Belediye Meclis üyeliği yaptı. Mimarlar Odası Salihli Temsilciliği yönetim kurulu üyeliğinin ardından 2004 yılından bu yana da yönetim kurulu başkanlığını yürüttü.

Ali Sarıbaş (CHP Çanakkale Milletvekili)

01 Eylül 1955’te Çanakkale’nin Çan ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Çan’da, liseyi İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde okudu. Ankara Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden mimar olarak mezun oldu.

SODEP’in kurucuları arasında yer aldı. SHP’de kurultay delegeliği ve ilçe başkan yardımcılığı ile SHP Güneydoğu raporunun hazırlanmasında görev aldı. CHP’de kurultay delegeliği yaptı.1989–2009 yılları arasında 20 yıl Çan Belediye Başkanlığı yaptı.

TMMOB Mimarlar odası genel merkez denetleme kurulu üyesi, Kaz Dağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Kurucusu, Kaz Dağları ve Madra Dağı Cevre Platformu Dönem Başkanı, Çan ADD, Halkevleri kurucu başkanlığı, Çan Spor Başkanlığı, Çan Meslek Yüksek Okulu Yaptırma Derneği Başkanlığı, Çan Sağlık Kuruluşlarını Destekleme ve Yaşatma Derneği Başkanlığı, Çan Musiki Derneği kurucu üyeliği yanı sıra birçok sivil toplum örgütünde yöneticiliği ve üyeliği bulunuyor.

Tülay Selamoğlu (AKP Ankara 1. Bölge Milletvekili)

1966 yılında Kırıkkale’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Serbest mimarlık yanında, AK Parti Ankara İl Başkan Yardımcılığı ve Halkla İlişkiler Birim Başkanlığı görevinde bulunan Selamoğlu, AK Parti Ankara İl Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürüttü

Safiye Seymenoğlu (AKP Trabzon Milletvekili)

3 Mart 1964’de Trabzon Sürmene’de doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Özel sektörde mimar olarak çalıştı. Kendi işyerini açarak mimarlık mesleğini sürdürdü. Sürmene Belediye Meclis Üyeliği görevinde bulundu. Sivil toplum kuruluşlarında görev yaptı.

Azize Sibel Gönül (AKP Kocaeli Milletvekili)

12 Ağustos 1966’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Serbest mimar olarak çalıştı. Mimarlık Mühendislik İnşaat Limited Şirketi’nin kurucu ortağı oldu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli Mimarlar Odası Genel Sekreteri olarak görev yaptı.

Aydın Şengül (AKP İzmir 2. Bölge Milletvekili)

1968 yılında doğdu. DEÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden mezun oldu. Türkiye’nin birçok şehir ve bölgesinde planlama çalışmalarında bulundu. Siyasete AK Parti’yle başladı. 2002’de Teşkilattan Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı, ardından Başkan Vekilliği yaptı. 2007’de Genel Merkezin kararıyla İl Başkanı oldu. 2009’da Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

Hasan Hami Yıldırım (AKP Burdur Milletvekili)

1963 yılında Bucak Taşyayla Köyü’nde doğdu. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden 1986 yılında mezun oldu. ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir Planlama Anabilim Dalı’ndan 1989 yılında Yüksek Lisans derecesini aldı. 1990 yılında ODTÜ’de başladığı Doktora eğitimini 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı’nda tamamladı.

1986 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde Araştırma Görevliliği ile başlayan çalışma hayatında, sırasıyla, Başbakanlık Çevre Müsteşarlığı Uzman Yardımcılığı, Çevre Bakanlığı Şube Müdürlüğü, Serbest Şehir Plancılığı, Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevliliği ve Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. AK PARTİ iktidarı ile birlikte, 2003 – 2009 yılları arasında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nda Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü,  2009 yılından Milletvekilliği adaylığı için istifa ettiği 10.3.2011 tarihine kadar ise Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütmüştür.

Etiketler

5 yorum

Bir yanıt yazın