Meclis Binası: Engellilerin Engeli!

Engelli milletvekilleri, Meclis koridorlarında "erişilebilirlik" sıkıntısı yaşıyor.

12 Haziran seçimlerinde CHP’den Meclis’e giren engelli milletvekili Şafak Pavey’in, pantolon yasağı nedeniyle Meclis’teki yemin törenine etekle katılmak zorunda kalması, geçtiğimiz günlerde medyada yer almıştı. Ancak Pavey’e göre, asıl ele alınması gereken konu Meclis binalarının engelli erişimine uygun olmaması.

NTVMSNBC’nin haberine göre, tren kazasında sol kolunu ve bacağını kaybeden engelli milletvekili Şafak Pavey, “Neden etek giymem konu oldu anlayamıyorum. Benim etek derdim yok, etek giyme konusunda hiçbir sorunum yok. Birleşmiş Milletler’de de sık sık etekle dolaştığım olurdu. Tam tersine bu durumun ilgi çekmesini garipsiyorum,” diye konuştu. Engelli oluşunu hayatında bir dezavantaj olarak görmeyen Şafak Pavey, protezini gizlemek için de herhangi bir çaba göstermiyor. Ama bu durum, hiçbir zorlukla karşılaşmadığı anlamına gelmiyor.

“Doğruyu söylemek gerekirse, benim asıl sıkıntım Meclis’in açılış gününde Genel Kurul’da tek başıma hareket edememek oldu. O gün çok uzun olacak diye tekerlekli sandalyeyle geldim ve çok ciddi bir sıkıntı yaşadık. Belki kimse farkında değil ama Genel Kurul’daki koridorların arasında ufak merdivenler var ve bu tekerlekli sandalyeyle erişimi engelliyor. O gün hep kavasla dolaşmak zorunda kaldım, CHP’li diğer vekil arkadaşlarımın yanına gidemedim. Eğer önemli olan engelli vekillerin bağımsızlığıysa, benim özgürlüğümse, asıl sorun etek değil Genel Kurul’daki erişilebilirlik,” diyor Şafak Pavey. “Küçük merdivenler ve gizli rampalar olduğu için diğer arkadaşlarla konuşup yanlarına gitme imkanım yoktu. Beni kâh Bihlun (Tamaylıgil) Hanım, kâh Gürsel Tekin neredeyse sandalyeyi kucaklayarak kaldırmak zorunda kaldı. Asıl utanç verici olan bu…”

Meclis’te erişilebilirlik sıkıntısı bununla bitmiyor. Şafak Pavey dışında tekerlekli sandalye kullanan bir vekil daha var: Ak Partili Gürsoy Erol. Meclis Başkanlığı seçiminde kendi başına oy sandığına gidemediği için amfide beklemek zorunda kalan Erol’a, pusula ve sandığı getirmişler. Şafak Pavey, “Gürsoy Bey herkesin ortasında oy kullanmak zorunda kaldı. Ben yemin etmediğim için oy kullanmadım. Ama kullanmak zorunda kalsaydım herhalde bu durumu protesto ederdim,” diyor.

Pavey, Meclis’e sadece engellilerin sorunlarını gündeme getirmek için gelmedi, ama nüfusun yüzde 10’unun engelli olduğu ülkemizde, “erişilebilirlik” meselesinin en sıkı takipçilerinden biri olacak gibi görünüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın