Mecanoo’dan Tayvan’da Sosyal Konut Tasarımı: Kaohsiung Social Housing

Mecanoo’dan Tayvan’da Sosyal Konut Tasarımı: Kaohsiung Social Housing

Mecanoo, Kaohsiung'da kentin ortak yaşam çözümlerine yönelik farklı bir bakış açısı sunan bir sosyal konut projesi tasarladı.

Proje, yalnızca uygun fiyatlı konut ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, aynı zamanda vatandaşların yaşam kalitesini artırmada kolektif alanların rolüne de benzersiz bir vurgu yapıyor. Kaohsiung’daki konut kompleksi, genç çiftlerden çocuklu ailelere, öğrencilere, yaşlılara veya özel ihtiyaçları olan kişilere uzanan geniş bir kullanıcı yelpazesi için tasarlanmış 25 ila 75 metrekare arasında 245 birime ev sahipliği yapıyor.

Mecanoo’nun sosyal konut projesinin merkezinde, halkın katılımına yönelik benzeri görülmemiş bir yaklaşım yatıyor. Geleneksel modellerden farklı olarak bu çalışma, karar verme yetkisini doğrudan geleceğin sakinlerinin ellerine bırakıyor. Yeni ve yenilikçi bir strateji benimseyerek, kullanıcılar kolektif alanlardaki programları aktif olarak tanımlıyor. Bu katılımcı model, ortak alanların tam olarak topluluğun ihtiyaçlarına, tercihlerine ve isteklerine hitap etmesini sağlıyor.

Üçgen arsa, avlu etrafında yeşil bir gölgelik ile birbirine bağlanan iki binanın formunu tanımlarken, sakinler için de bir giriş görevi görüyor. Zemin katın çevresindeki ticari alanlar sokak yaşamını oluşturuyor ve binanın çevresindeki kamusal alanları aktive ediyor. Doğu binası dairelerin çoğuna ev sahipliği yaparken, batı kulesi sosyal tesisler ve daireler ile karma kullanım programına odaklanıyor. Birkaç kata yayılan ve yeşil teraslarla birbirine bağlanan “gökyüzü parkı”, sakinleri ve yerel toplumu bir araya getiren, halka açık bir sosyal merkez olarak hizmet veriyor.

Dikey elemanlar ve pencerelerden oluşan ızgara sistemi, cephede çeşitli ritimler yaratıyor. Duvarları, kolonları ve döşemeleri kaplamak için cephe malzemelerinin kullanıldığı Tayvan’daki çoğu konut bloğundan farklı olarak, Mecanoo’nun bu sosyal konut için seçimi yapı ve duvarlar arasında bir kontrast yaratmak olmuş: sıva kaplı yapısal ızgarayı doldurmak için yeşil ve beyaz renkli seramik karolar kullanılmış. Tayvan mimarisinde sıklıkla kullanılan geleneksel bir malzeme olan renkli karolar, Kaohsiung Sosyal Konutları’nın görsel kimliğini şekillendirmek üzere eğlenceli bir kompozisyonda bir araya geliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın