Mecanoo’dan Çok Amaçlı Okul Tasarımı

Amsterdam, Osdorp bölgesindeki büyük ölçekli kentsel yenileme projesinde 9 adet binadan oluşan yapı kompleksi ile geniş caddeler ve araç trafiğine kapalı meydanlar yer alıyor.

Mecanoo da bir okul, spor merkezi, okul öncesi oyun alanları, çocuk bakım merkezi, sosyal merkez, 51 daire ve 21 tek aile evinin yer aldığı ilk kompleksi tasarladı. Okul yönetim kurulu geliştirici Ymere, tasarım stüdyosu Makkink&Bey ve sanatçı Elspeth Pikaar ortaklığı sonucunda detaylı bir sosyal konut ve çok fonksiyonlu eğitim kompleksi projesi ortaya çıktı. Mecanoo’nun tasarımı ise kalan 8 kompleks için örnek oluşturcak nitelikte.

Sosyal işlevler kompleksin zemin katında yer alıyor. Okula, okul öncesi oyun alanlarına, çocuk bakım merkezine ve dairelere giriş Osdorper Ban Caddesi’nden gerçekleşiyor. Kompleksin kuzeybatı cephesi her iki binanın ve öğrencilerin kullanım alanı olan yaşil avluya açılıyor. Okulun üzerindeki dört katta, 16 adedi engelli insanların yaşam alanı olarak kurgulanmış olan toplamda 51 daire yer alıyor. Kompleksin daha sessiz olan kuzey bölgesi ise 21 adet tek aile evini bulunduruyor.

St. Lukas Caddesi’ndeki cam ile kaplı ana giriş, arkadaki geniş avlunun mükemmel manzarasını gözler önüne seriyor. Binaya ikinci giriş ise avludan gerçekleşiyor. Bina, sanatçı Elspeth Pikaar tarafından gerçekleştirilen ilginç bir cephe tasarımı ile öne çıkıyor. Tasarımını gerçekleştirmeden önce öğrencilerin fikirlerinden de yararlanan Pikaar bu girişi geniş cam paneller ile işlendi. Paneller, binanın çevresinde bir şerit biçiminde yerleştirildi ve bu şerit, okulun yıl sonu çalışmalarını sergileyebileceği bir platform haline getirildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın