McDonald’s İngiltere’nin İlk Net-Sıfır Restoranını Açtı

Fast food zinciri McDonald's, İngiltere'nin ilk net sıfır karbon restoranını açtığını duyurdu.

Shropshire, Market Drayton’daki doğal veya geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak inşa edilen ve rüzgar türbinleri ile güneş panellerinin bir kombinasyonuyla çalışan restoran, hem inşaatında hem de günlük işletiminde net sıfır standartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış.

Ancak McDonald’s, et ağırlıklı menüsüyle ilişkili tüketime dayalı emisyonların dikkate alınmadığını doğrulamış- bu da restoranın tam olarak net sıfır olmadığı anlamına geliyor.

Bir binanın net sıfır olması için, kullanım ömrü boyunca hem gömülü karbon hem de inşaat, kullanım ve nihai yıkımla ilişkili operasyonel karbon şeklinde saldığı kadar karbon dioksiti atmosferden çıkarması gerekiyor.

McDonald’s, Market Drayton’ın, Birleşik Krallık Yeşil Bina Konseyi’nin (UKGBC) net sıfır karbon binaları çerçevesine uyan ülkedeki ilk restoran alanı olduğunu söyledi. Şirket projeyi, McDonald’s’ın 2022’den itibaren Birleşik Krallık’taki yeni binaları için diğer satış noktalarında halihazırda uygulanmakta olan bazı sürdürülebilir önlemlerle birlikte bir “prototip” olarak kullanmayı planlıyor.

Bina, Hertfordshire merkezli stüdyo Scurr Architects tarafından tasarlanırken, Manchester merkezli AEW Architects sitenin tasarımını üstlenmiş.

“McDonald’s’ta yiyeceklerimizin gelecek için sürdürülebilir restoranlarda sunulması gerektiğine inanıyoruz. Market Drayton, bunu gerçeğe dönüştürmek için büyük bir adım, hem yapım hem de kullanımda net sıfır emisyonlu bir binanın gerçekten nasıl göründüğünü test etmemizi ve uygulamaya koymamızı sağlıyor.” McDonald’s tedarik zinciri ve marka güveninden sorumlu başkan yardımcısı Beth Hart

Restoranın duvarlarının yalıtımı yapay malzemeler yerine İngiliz koyunlarından elde edilen yünlerle sağlanırken, cephe kaplaması geri dönüştürülmüş bilişim ekipmanları ve beyaz ev eşyalarından yapılmış.

Amblemler, zincirin “dairesel atık çözümleri” sunma eyleminin bir örneği olarak tanımladığı kullanılmış McDonald’s kahve çekirdeklerinden yapılmış.

Karbon salınımını, geleneksel beton örneklere kıyasla kaldırım taşı başına 25 kilogram azalttığını söyleyen McDonald’s, otoparkta, her biri 182 adet geri dönüştürülmüş plastik şişeden yapılan binden fazla kaldırım taşı kullanmış.

Arabaya servis yolu, asfalttan daha az sera gazı üreten ve kanalizasyonun temizliği için kullanılan su miktarını da azaltan geri dönüştürülmüş lastiklerden yapılmış.

Güç, birlikte yılda 60.000 kilowatt-saat enerji üreten 2 rüzgar türbini ve 92 metrekare güneş panelleri tarafından sağlanmış.

McDonald’s, 2030 yılına kadar Birleşik Krallık’taki 1.400 restoran ve ofisinin tamamının net sıfır emisyon standartlarını karşılamasını kendine bir hedef olarak belirlemiş. Bir sonraki hedefi ise yeni ve yenilenmiş restoranlarındaki tüm mobilyaların geri dönüştürülmüş veya sertifikalı malzemelerden yapılmış olması ve 2023 yılına kadar geri dönüştürülmek veya yeniden kullanılmak üzere tasarlanması.

“2030 yılına kadar tüm McDonald’s restoranları ve ofisleri için net sıfır emisyon elde etmeyi hedefliyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın