Mavi Duvarıyla Denizcilikten İlham Alan Bir Daire

Tenka Arkitektura, İspanya'nın Bilbao kentinin merkezinde 1960'lı yıllardan kalma eski bir ofis ve konutu benzersiz bir yaşam alanına dönüştürdü.

Burgatoi adı verilen bu yenileme projesi, gemi yapımında “burgatoi” olarak da bilinen kavisli bir ahşap parçasının kullanıldığı denizcilik dünyasından ilham alınarak hayata geçirilmiş. Projenin amacı, yaşam alanının kavisli yapısıyla bir paralellik yaratarak kişilik katmak ve geleneksel tasarımdan kopmak olarak belirlenmiş.

Orijinal yerleşim planında bulunan dikey yapı elemanları ve dağınık havalandırma alanları ile kesintiye uğrayan dar ve uzun L şeklindeki kat planı nedeniyle yenileme sırasında bazı zorluklarla karşılaşılmış. Ancak, proje bitişik alanları da kapsayacak şekilde genişledikçe yaratıcı fikirler ortaya çıkmış ve caddeye bakan bir cephe ile bir açık hava terasının eklenmesine olanak sağlanmış.

Mavi renkli üçgen yivli paneller mutfak dolaplarını ve adayı sararak beton detaylar ve gri epoksi reçine zeminler arasında öne çıkarılmış. Paneller,  tasarımın yeni kıvrımlarını takip ederek yemek odası ve koridor boyunca devam ettirilmiş.

Projeye dahil edilen bu kavisli alan sayesinde gereksiz koridorlara olan ihtiyaç ortadan kaldırılmış ve  gerekli hizmetler ile depolama için gizli alanlardan yararlanılmasını sağlamış. Ayrıca çamaşırhane ve banyo da kavisli duvarların arkasına yerleştirilmiş.

Kavisli duvarın arkasına saklanan banyoda, konfeti benzeri renk lekelerine sahip koyu grafit karolarla  zemin ve duş duvarları kaplanmış.

Yatak odasında açık, basamaklı küvet/duş, masa, giyinme odası ve yatak gibi farklı unsurlar sorunsuz bir şekilde bir araya getirilerek görsel olarak uyumlu bir alan yaratılmış.

Yatak odasında bulunan ana banyo  parlak okyanus mavisi fayanslar ile kaplanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın