Masumiyet Müzesi beş kıtada

Orhan Pamuk'un aynı adlı romanı üzerine temellen Masumiyet Müzesi'ne gösterilen ilgi beş kıtaya yayıldı.

28 Nisan’da Çukurcuma’da kuçuk bir apartmanda açılan müze, dünyaca ünlü yayınlarda yer bulmaya devam ediyor. ABD’den Wall Street Journal , ‘Dünyada türündeki tek müze’ tanımı yaparken, müzeyi Pamuk’la yapılan bir röportajla tanıttı. Gazete 10 yıllık emekten sonra yazarın muazzam bir zafere imza attığını, Pamuk’un bu projesiyle bütün edebiyata yeni bir yön verdiğini yazdı. Times, Financial Times, International Herald Tribune de Masumiyet Müzesi’ni köşe yazıları ve özel haberlerle tanıttı.

Müze açılışını haber ve röportajlarla Le Monde, Nouvelle Observateur ve Le Figaro gibi yayınlar da duyurdu. Le Figaro haberi ‘Orhan Pamuk, gerçeklik ve hayal arasında bir müze’ başlığıyla verdi. İspanya’dan El Mundo ve El Pais müzeye geniş yer verirken Guardian ise Pamuk’un müze hakkındaki manifestosunu okuyucuyla paylaştı.

Masumiyet Müzesi’nin ziyaretçi sayısı 8 bine yaklaştı
Deniz Aral (Müze Müdürü): Müzeye ilgi büyük. Şu aralar uluslararası konuklarımız daha da çoğaldı. Hatta ziyaretçilerin yarısından fazlasını başka ülkelerden gelenler oluşturuyor. Özellikle Almanya’dan ilgi var, İsveçliler ise sahiplenmiş gibi. Dükkanda niye İsveççe kitap satmadığımızı sorguluyorlar. Gelenler kendi fikirlerini söylemekten çekinmiyor ve müzeden etkilenmiş, olumlu anlamda şaşkın ve dağılmış bir halde çıkıyor. Ziyaretçi sayımız 8 bine yaklaştı. Şöyle de bir yanlış anlaşılma var. Kitabın içinden bir kupon çıkacağını zannetmişler. Halbuki kitabın 574’üncü sayfasında bir daire var. Müze girişinde onu damgalayarak ücretsiz olarak içeri alıyoruz. O sayfanın fotokopisini, kütüphaneden aldığı kitabı getirenler çıkıyor. Hatta kütüphane damgalı bir kitabı getiren yabancı bir konuk, ‘Türkiye’de kütüphane alışkanlığı yok’ tartışmasına vesile oldu. Rusya’dan gelen bir aile de kitabın o sayfasının çıktısıyla girmeye çalışmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın