Masif Ahşap Yapı Sistemi Kullanılarak İnşa Edilen Ofis Binası

İsviçre, Alpnach yakınlarındaki küçük bir sanayi bölgesinde yer alan, Küng Holzbau AG'nin genel merkez binası Seiler Linhart Architects tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Rasmus Norlander

Yalnızca bir ofis olarak değil, aynı zamanda “Holzpur” veya “Pure Wood” olarak adlandırılan masif ahşap yapı sistemi için bir tanıtım projesi olarak da hizmet veriyor.

Holzpur’un temel unsuru, yedi kat levhadan yapılmış yaklaşık 20 cm kalınlığında sağlam duvar bileşenleri. Ahşaplar, genellikle Noel zamanı ağaçlarda neredeyse hiç su kalmadığında, yeni ay zamanından önce kesilen “ay ağacından” yapılmış. Böylece ahşap, büzülmeye ve ahşap zararlıları tarafından istilaya daha az eğilimli oluyor.

Yaklaşık kare ayak izi ile dört katlı bina, bireysel ofis alanlarını, zemin katta bir kafeteryayı ve en üst katta ziyaretçilerin Holzpur sistemi hakkında bilgi edinebileceği bir sergi alanını barındırıyor. Binanın dışında, İsviçre’nin bu bölgesinin geleneksel mimarisini hatırlatan ahşap payandalar ve çıkma balkonlar bulunuyor.

Çıkma balkonlar sadece dış konfor alanı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ek gölgeleme cihazlarına olan ihtiyacı da ortadan kaldırıyor.

Cephenin asma kısımları meşeden yapılırken, cephenin kendisi kabaca şekillendirilmiş ladin ile kaplanmış. Cephe açıklıklarının üzerindeki alanlarda, levhalar yapıldıkları “ay ahşabına” saygı duyulacak şekilde hilallerle şekillendirilmiş.

Duvarlar, bir rüzgar kağıdı tabakasıyla ayrılan iki saf ahşap elemandan oluşuyor ve toplamda 40 santimetrelik bir duvar konstrüksiyonu ile tamamlanıyor. İç duvarları kaplayan levhalar, tipik olarak sunta olarak işlenen daha düşük kaliteli bir ahşaptan yapılmış. Bu levhaların uygun olmayan yapısı, levhalar arasında sıkışan hava ek bir yalıtım katmanı eklediğinden avantajlı hale geliyor.

Son olarak, bir ahşap mobilya sistemi, odanın doğasına uygun çeşitli düzenlemelere izin veriyor. İki katlı giriş holünde sağda resepsiyon, solda ise toplantı masası yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın