Masdar City’de İlk Güneş Enerjili Bina, Masdar Enstitisü Kampüsü Açıldı

Foster+Partners'ın gerçekleştirdiği imar planı geleneksel Arap mimarisinin yüzyıllardır evrim geçiren derslerini içeriyor.

Masdar Enstitisü tamamen yenilenebilir güneş enerjisi kullanan ilk bina. Bu bina sürdürülebilir teknolojiler için deneme ortamı olarak kullanılacak. Doktora öğrencileri Masdar City’nin ilk sakinleri. Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan Ekselansları, Abu Dhabi Veliaht Prensi ve BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) Silahlı Kuvvetler Başkomutan Yardımcısı himayesinde, Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan Ekselansları, Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Masdar Enstitü’nün resmi açılışını gerçekleştirdiler. Sürdürülebilirlik araştırmaları için hevesli olan enstitü Masdar City’deki ilk işlevsel bina olacak.

İmar planında yer alan 10 megawattlık bir güneş enerjisi alanı Masdar Enstitisü’nün harcadığı enerjiden %60 daha fazla enerji sağlıyor ve artan enerji Abu Dhabi şebekesine geri dönüyor. Ana bir bina, bir bilgi merkezi ve öğrenci alanlarından oluşan kampüs BAE’deki binaların kullandığı ortalama enerjiden önemli derecede az enerji ve su harcıyor. Özellikle enstitü ve tesisleri %54 daha az içme suyu, %51 daha az elektrik kullanıyor ve bütünüyle güneş enerjisinden faydalanıyor. Bu azalmalar BAE’deki benzer ölçülerdeki ve özelliklerdeki binaların kıyaslanmasına dayanıyor. Kampüs enerjisinin %30u civarındaki bir enerji miktarı ve sıcak suyun %75i çatıdaki güneş panellerinden sağlanıyor.

Enstitü bütün imar planını destekleyen sürdürülebilirlik prensiplerini açıkladı. Binada kendini gölgeleyen cepheler bulunuyor ve bina maksimum gölge sağlayacak şekilde konumlandırıldı. 5000 m² boyutlarında çatıya monteli fotovoltaik sistemler sokak düzeyinde ek gölgeleme sağlıyor. Binalardaki pencereler kum ile renklendirilmiş cam destekli beton ile oluşturulan cumbalarla korumaya alındı. Işıklandırma ve gölgeleme için oluşturulan delikler geleneksel İslam mimarisinin motiflerine dayanıyor.

Laboratuvarlar disiplinlerarası araştırmalarını teşvik edecek donanıma sahip. Yatay ve dikey kanatlar laboratuvarlara gölge sağlıyor. Bu kanatlar, çöl güneşine karşı koruma sağlayacak biçimde şişirilebilir tamponlu cepheler ile izole edilmiş durumda. Bölgenin geleneksel rüzgar kulelerinin çağdaş bir yorumu kullanılarak kamusal alanlar aracılığıyla soğuk hava akımını sağlayacak kanal oluşturuldu. Kamusal alanlar yeşil peyzaj ve su ögeleri kullanılarak serinletildi. Foster’ın araştırma grubu tarafından alanda ısı testleri yapıldı ve Abu Dhabi merkezindeki uygulama ile kampüste hissedilen sıcakllık karşılaştırıldı.

Laboratuvarlar ve yerleşim düzeni içinde kafe, bilgi merkezi, spor merkezi, toplatı merkezleri ve park alanları bulunan çeşitli sosyal tesisle desteklendi Bir, iki ve üç odalı daireler alçak katlı, yüksek yoğunluklu bloklarda bulunuyor.

600-800 öğrenci kapasiteli bina, planlanan 4 aşamadan ilki. Dört konut bloğu bir merkezi labarotuvar ve ek kampüs binalarından ilki olan ve içinde bir cami, konferans salonu ve spor kompleksi bulunduran bilgi merkezi etrafında konumlanıyor. İkinci aşamada alanda daha fazla laboratuvar ve daire yapılacak. Masdar Enstitisü’ne ulaşım, kent çeperinden binanın altındaki yer altı kemerlerine kadar olan bir pilot proje şeklinde yürütülen özel hızlı transit araçlar ile sağlanıyor.

Lord Foster şunları söyledi: “Güneş enerjisinden yararlanan ütopik bir projenin hayali kuruldu. Masdar City’deki Masdar Enstitisü Kampüsü’nün ilk aşamasının resmi açılışı bu maceranın ilk somut ürünü. Alanda yaşayan ve çalışan öğrenci topluluğu zaten aktif düzeyde. Bu topluluk enerji ihtiyacının %60 artan miktarı yerleşimin atık su işlemlerini gerçekleştiriyor. Bu, zamanla gelişen büyük bir deneyim, dünya çapındaki potansiyel uygulamalar ile 12 ayrı araştırma projesi hayata geçiriliyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın