Masa ile Oluşturulan Keyifli Bir Kamusal Alan

ADHOC Architects ekibi tarafından tasarlanan “Masadaki Yeriniz” projesi Ekim 2020'ye kadar Montreal'de sergilenecek. Grafik tasarımcılar Maude Lescarbeau ve Camille Blais'in iş birliğiyle hayata geçirilen bu renkli enstalasyon, COVID-19 salgını nedeniyle birkaç hafta eve kapandıktan sonra kentte yaşayanlara güvenli ve çekici bir alan oluşturmak üzere tasarlandı. Enstalasyon ayrıca Montreal’de yaşayanlara temizlik ve sosyal mesafe normlarına uyarak oturup dinlenmeleri için bir alan sunuyor.

Masadaki Yeriniz! Mimarlık ofisleri ve tasarımcıların özverisi sayesinde Montreal şehir merkezinde tasarlanmış üç [Terrasses Urbaines Libres au Public (TULIP)] “Halka Açık Kentsel Teraslar”dan birisi. Partenariat du Quartier des Spectacles’in öncelikli görevi, sosyal mesafe önlemlerini korurken Quartier des Spectacles’a insan trafiğini çekecek ve canlandıracak sanatsal bir enstalasyon üretmekti. TULIP’ler, yerel ticaret ve turistik cazibe merkezlerinin tedariki ile sinerji içinde çalışan halka açık hizmetler. İnsanların yazın ve sonbaharın güzel havasından yararlanarak şehirlerini yeniden keşfetmelerini sağlıyor.

ADHOC Architects, Hydro-Quebec parkındaki 3.260 metrekarelik alanı dönüştürerek alana sosyal bir bileşen de ekledi. Alana koyulan 100 metre uzunluğunda bir “şehir masası”, mevcut alanın ortasına ağaçlar arasına yerleştirilmiş. Ağaçların gölgesinin altında yer alan masa ziyaretçilere çeşitli atmosferleri keşfetme imkanı sunuyor.

Canlı renkler, özel grafik tabelalar ve büyüleyici aydınlatma, genellikle oldukça gölgeli olan bu ortamı aydınlatarak gündüz ve gece hoş bir atmosfer yaratıyor. Kullanılan neşeli ve ışıltılı renk paleti, yoldan geçenlerin dikkatini çekiyor ve mevcut parkın tek renkli tonlarıyla belirgin bir kontrast oluşturuyor.

Proje, Montreal halkının bu kamusal alanı halk sağlığı yetkilileri tarafından tanımlanan sıhhi düzenlemelere uygun olarak kullanmalarına izin verecek şekilde tasarlanmış. Parkın girişine yerleştirilen büyük bir yapı ve grafik ok, projenin başlangıcını işaret ediyor. Ziyaretçiler daha sonra masanın tam uzunluğunu ve masade yer alan geri dönüştürülmüş nesnelerin eklektik koleksiyonunu keşfetmeye başlıyor. Masada yer alan bu ikonik, gastronomik nesneler, sosyal mesafe kurallarına uygun olacak şekilde yerleştirilmiş. 80 kişilik oturma kapasitesine sahip olan enstalasyon sayesinde Le Central kafeteryasında yeniden açılan 22 yerel restoran da desteklenmiş oluyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın