‘Martı’ Projesi Mimarından Mimarlar Odası’na Dava: Haklarımı Zedelediler

Diken'den Rıfat Doğan'ın haberine göre Kabataş'ta inşa edilen martı biçimindeki transfer merkezinin mimarı Hakan Kıran, hakarete uğradığını iddia ederek Mimarlar Odası yetkililerine dava açtı.

İstanbul’un önemli ulaşım merkezlerinden Kabataş İskelesi’yle ilgili hazırlanan ‘Martı’ projesinin mimarı Hakan Kıran, Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk ve Şube ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı’ya manevi tazminat davası açtı.

Mahkemeye başvuran Kıran, Yılmaztürk ve Yapıcı’nın projeyle ilgili eleştirileri nedeniyle haklarının zedelendiğini ve hakarete uğradığını iddia etti. Kıran 1000 TL’lik manevi tazminat talep etti.

Kabataş İskelesi ‘Martı’ projesi nedeniyle 10 Ağustos’ta kapanmış, öncesinde kent ve çevre aktivistleri, projenin İstanbul siluetine ve bölgenin doğal yapısına vereceği zarar nedeniyle protesto eylemleri düzenlemişti.

Yılmaztürk ve Yapıcı da projeyle ilgili eleştirilerini basın aracılığıyla yapmıştı. Kıran dilekçesinde yöneticilerin Martı projesi hakkındaki basın açıklamalarını delil olarak sundu.

Dilekçesinde Kadir Topbaş’ın ortağı olmadığını da belirten Kıran projenin siluete zarar vermeyeceğini savundu.

Davalılardan Yılmaztürk 11. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimliğine yazdığı İstanbul’un en önemli yerlerinden birine yapılan ve kentsel sit alanında kalan bölgeye bir projenin yapılmasının kamuoyuna tartışmaya açılması gerektiğini ve tüm eleştirilerin ifade özgürlüğü çerçevesinde olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Kentsel sit alanında imar hukukuna, şehircilik ilkelerine, koruma ilkelerine aykırı olarak ve tarihi mekanı tahrip edecek bir proje hakkında kamuoyunu bilgilendirmek Mimarlar Odası yöneticilerinin aynı zamanda görevidir” dedi. Yılmaztürk davanın hukuksuz olduğunu belirterek reddini talep etti. Yapıcı da önümüzdeki günlerde cevap yazısını mahkemeye göndererek davanın reddini talep edecek”

Etiketler

Bir yanıt yazın