Martha Schwartz ve Renklerin Peyzajı

Peyzaj Mimarlığı'nın Öncüleri dosyamız kapsamında, 1950 doğumlu Amerikalı peyzaj mimarı, sanatçı, eğitmen ve yazar Martha Schwartz'ı inceliyoruz.

1973 yılında Michigan Üniversitesi Sanat ve Mimarlık Fakültesi’nden mezun olan Schwartz, yine aynı okulda yüksek lisansa başlıyor, çalışmalarını Harvard Üniversite’sinde tamamlıyor. SWA Group’ta yaptığı yaz stajı esnasında arazi çalışmalarını sanat ile ilişkilendirmeye başlıyor. Schwartz, pratiğinin şekillendiği yıllarda pop art, minimalizm, arazi sanatı ve Isamu Noguchi gibi heykeltıraşlardan ilham alıyor.

Martha Schwartz’ın ve ekibinin tasarım yaklaşımı, kentsel alanlardaki iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla arazi temelli teknolojiler, ekoloji yoluyla sanat ve iklim değişikliği adaptasyonlarını entegre ediyor. Martha Schwartz Partners (MSP), Dublin’deki Grand Canal Meydanı gibi çarpıcı, renkli projelerden, Manchester’daki Exchange Meydanı gibi tarihi merkezlere ve Xi’an kentindeki City and Nature Master Garden gibi kuramsal yerleştirmelere kadar yayılan geniş bir çerçevede çalışıyor.


Grand Canal Square – 2007 Dublin, İrlanda

2007’den beri Harvard Tasarım Okulu Peyzaj Mimarlığı’nda profesör olarak dersler veren Schwartz aynı zamanda Harvard Working Group for Sustainable Cities (Sürdürülebilir Şehirler için Çalışma Grubu)’nun kurucu üyesi. Bunun dışında iklim değişikliği üzerine birçok organizasyon ve dernekte aktif olarak görev alıyor.

Dublin’deki Grand Canal Meydanı projesi, 10.000 metrekare alanıyla kentteki en geniş kamusal alanlardan biri. Yalnızca bir kamusal alanın 8 milyon Euro’luk bir projenin odağı olması, oldukça nadir görülen bir durum. Proje, ülkede o zamana kadar yapılmış en yenilikçi peyzaj tasarımı projelerinden biri olarak kabul ediliyor.


Grand Canal Square – 2007 Dublin, İrlanda

Grand Canal Dock’un batısında yer alan meydan, birçok dükkan ve restorana ev sahipliği yapıyor. Bunun dışında Daniel Libeskind’in tasarımı olan The Grand Canal Theatre ve otel Le Meridien, meydanın kimliğini oluşturan diğer öğeler arasında.

Gün boyunca ışığı çeken ve yansıtan parlak kırmızı reçineden oluşan kırmızı halı, tiyatro basamaklarından dışarıya açılarak meydana doğru serilirken, tiyatronun etkisini kanal sınırına, kamusal alana taşıyor. Halıya gömülü kırmızı çubuklar ise gece olduğunda ışık oyunlarının etkisini arttırıyor.

Yeşil halı daha sakin bir etkiye sahip. Çeşitli yüksekliklerdeki yeşil alanların eşiklerinde geniş oturma alanları sağlıyor. Yeşil halıdan çıkarılan çokgenler, bataklık bitkileri ile birlikte dikiliyor. Bu şekilde geçmişte arazide var olan sulak alana gönderme yapılıyor.


Grand Canal Square – 2007 Dublin, İrlanda

Meydandaki çapraz geçişli dar yollar her yönde insan hareketine izin vermek ve aynı zamanda fuar, pazar gibi büyük etkinliklerin gerçekleşmesinde sorun teşkil etmemek üzere tasarlanmış.

Martha Schwarz, proje hakkında şunlar söylüyor:

Grand Canal Square projesinde amacımız Liebeskind Tiyatrosu’nun etkileyici ve dinamik hacmi ile uyumlu bir akış sağlayan canlı, enerjik bir mekan oluşturmaktı. Işık ve mekan kullanımı halkı cezbediyor ve gece gündüz fark etmeden sosyal çekim noktası olarak işlev gören etkileşimli bir mekan oluşturuluyor.


Peyzaj Mimarlığı’nın Öncüleri serisinin diğer yazıları için buraya tıklanıyınız.

Etiketler

Bir yanıt yazın