Marsilya’da Kireçtaşı Kaplı Bir Öğrenci Konutu: Sens

Atelier Stephane Fernandez'in tasarladığı öğrenci konutu projesi Sens, Marsilya'da, yeni Euroméditerranée bölgesinin girişinde bulunuyor. 84 daireli öğrenci konutu hem samimi hem de manzaraya dönük bir bağlam sunuyor.

Sens’in üzerinde durduğu arsa, tarihi şehre ve yeni Parc Urbain d’Euroméditerranée’ye giriş kapısı konumunda yer alıyor. Yapı, şehir, tepeler ve yeni park arasındaki bir kavşak; katmanlı antik kent dokusunda bir dönüm noktası oluşturuyor ve bu heterojen tarihi şehir manzarasını yansıtıyor.

Bu bağlamda öğrencilere yönelik sosyal konut projesi samimiyet sorusunu gündeme getiriyor. Taşların arkasına yerleştirilmiş geniş çerçeveli ince pencereler, güneşin tüm gün parlamasına izin veriyor.

Bina, parka yeni girişin ve Fernand Pouillon Kütüphanesine doğru yönlendiren kentsel merdivenin hemen kenarında yer alıyor. Burada bina, zaman ve sosyal alışverişi kullanarak evin mahremiyeti ile paylaşılan kentsel mekan arasındaki sınır kavramını tekrarlıyor. Yeniden keşfedilmiş bir manzaranın sessizliğiyle tarihi birleştiriyor.

Projede, öğrenciler için 84 adet sosyal konut ve çok amaçlı salon bulunuyor. Yarısı masif kireçtaşı ve beyaz betonla kaplı binanın cephesinde mahremiyet sağlamak için eğimli pencereler kullanılmış. İç mekanda merkezi düşey sirkülasyon çift sarmal merdivenle sağlanıyor.

Parc Urbain d’Euroméditerranée’nin girişini doğrudan birbirine bağlayan, yukarıda ve aşağıda düzenlenen kamusal alan, binanın bir parçası olan halka açık asansörle bağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın