Mario Cucinella Architects Milano’da İkonik Cepheli Bir Hastane Tasarladı

Kirli hava partiküllerini parçalayabilen titanyum dioksit kaplı büyük seramik kanatlar, yerel mimarlık ofisi Mario Cucinella Architects tarafından tasarlanan Milano'daki hastane binasının dalga benzeri formunu çevreliyor.

40.000 metrekarelik San Raffaele Hastanesi, üniversite eğitim ve araştırma alanlarını, bir acil servis ve 284 yataklı yatan hasta servisi ile birleştiriyor.

Bina toprak rengi kiremitlerle kaplanmış tek katlı bir temel üzerinde yer alıyor ve çatısında bir bahçe bulunuyor; kavisli, neredeyse tamamen camlı bir formla, hem hastalar hem de personel için büyük miktarda gün ışığı sağlıyor.

Mimarlık ofisi, hem hasta bakımının yararına hem de uzun saatler çalışan personelin sağlığını artırmak için hemen hemen her yerden binanın güneş ışığı almasını sağlamış. Doğal ışık ve dış mekanla olan bu ilişki, yapay aydınlatma koşullarının bina sakinleri için ne kadar yorucu olduğuna dair artan anlayışa yanıt olarak mimarlar tarafından çokça vurgulanmış.

Güneyde, hastanenin formu bitişikteki binaya bağlanacak şekilde uzanıyor ve metal ayaklıklar üzerinde yerden yükseltilmiş bir köprü oluşturuyor.

Binanın üstteki beş katını kaplayan seramik kanatlar, kirli hava partiküllerini parçalamak ve ısıyı korumak için özel olarak titanyum dioksit kaplama ile formüle edilmiş.

Zemin seviyesinde acil servis odası bulunuyor ve üç bodrum kat altında 20 ameliyathaneli bir cerrahi blok yer alıyor.

Yukarıda, ışığın alt katlara girmesine izin veren merkezi bir boşluk etrafında yedi katlı yatan hasta ve eğitim alanları düzenlenmiş.

Aile ziyaretleri için daha az klinik, “ev benzeri” odalar, hastalar için daha fazla iç mekan çeşitliliği sağlamak üzere tasarlanmış ve binanın camlı köşe bölümlerinde ziyaretçiler için ek salonlar düzenlenmiş.

İç kaplamalar, ışık hissini arttırmak için pastel renk paleti ile sürdürülebilirlik, temizlik ve bakım kolaylığı temel alınarak seçilmiş.

“Konforu büyük ölçüde artıracak iyi tasarlanmış bir bina yaratma niyetiyle çalıştık. Isıtma için çok az enerjiye ihtiyaç duyan, ısıyı muhafaza eden ve çok az termal kazanç sağlayan bir bina çok az soğutma gerektiriyordu. San Raffaele’nin yeni cerrahi ve acil servisi, kesinlikle stüdyonun sürdürülebilirliğe olan bağlılığını en iyi gösteren projelerden biri. İkonik cephesi bunun açık bir sembolüdür.”
Mario Cucinella

Etiketler

Bir cevap yazın