Mardin’in 10 Bin Yıllık Kenti

Dünyanın en zengin tarihi dokusuna sahip kentlerinden Mardin’de bulunan 10 bin yılık geçmişi bulunan Dara’da kazılar devam ediyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Aspendos’u olarak anılan Dara’nın turizmden daha fazla pay alması için harekete geçildi. Tarihi dokuyu korumak için Mardin Müzesi ve Mardin Valiliği, Dara köyünde ikamet eden vatandaşların mevcut yapılara ek inşaat yapmalarını yasakladı. Daha önce tarihi binaların üzerinde yapılan ek beton binalar ise yıkılması için mahkemenin vereceği karar bekleniyor. Valilik ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarihi dokunun korunması için ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ projesi hazırlandı. Proje kapsamında hedef ise bütün alanı koruma altına alınacak.

Antik Dara Harabeleri’nde 27 yıldan beri kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Dara’daki kazı çalışmalarında şu ana kadar 200’ün üzerinde taşınabilir kültür varlığı bulunduğunu söyledi. 1,5 kilometrelik alan üzerine kurulu olan Dara’da son olarak 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen süslü bir mozaik, su sarnıçları, hamamlar, köprüler, su kanalları 3 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan insan kemikleri, kayalara oyulmuş mezarları bulunduğunu belirten Cengiz, “Bu yılki kazının çok yönlü ve geniş alanı kapsayacak şekilde yapılması planlanıyor. Bu yıl Koruma Amaçlı İmar Planı projesini hayata geçirilecek. Bu çalışma ile ilgili ihaleye önümüzdeki günlerde çıkılacak. Hedef ise bütün alanı koruma altına almak.” dedi.

Tarihin üzerinde yapılan beton binalar yıkılacak

Dara’da kazılar uzun yıllar alabileceğini ifade eden Vali Cengiz, “Toprağın altında saklı bir tarih var. Mezopotamya’nın Efes’i olarak tanımlanan Dara Antik Kenti’nin turizme açılması için burayı koruma altına almak gerekiyor. Ama daha da önemlisi Oğuz köyünü başka bir yere taşımak gerekir. Bunun için çalışmalar devam ediyor. Valilik Dara köyünde ikamet eden vatandaşların mevcut yapılara ek inşaat yapmaları yasaklandı. Mevcut daha önce tarihi dokunun üzerinde yapılan ek beton binalar yıkılması için mahkeme kararı bekleniyor. Karar çıktıktan sonra bu yapılar yıkılacak. Ve gerçek tarihi ortaya çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.

2010 yılında başlatılan kazılarda Dara Harabeleri’nde bulunan ve halk arasında zindan olarak bilinen 40 metre derinliğindeki yer altı sığınaklar temizlenerek turizme kazandırıldığını kaydeden Vali Cengiz, “Açık hava tiyatrosu ve kaya evlerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirilen kazılarda ise Babil ve Pers imparatorluklarına ait askeri garnizon şehrinin erzak ve silah depoları ile kaya mezarlar ortaya çıkarıldı. Ayrıca şehrin yerleşim alanı olan toprak altında kalan kayalara oyulmuş tarihi evlerin de gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Geçen yıl 100 bin üzerinde turist antik kent Dara’yı ziyaret etti. Burası Mardin için önemli bir turizm potansiyelidir. 30 medeniyetin izlerini barındıran Mardin’de yer altında ve yer üstünde bulunan tarihi eserleri gün ışığına çıkarılacak.” şeklinde konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın