Mardin aslına dönüyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek isteyen Mardin'de hummalı bir çalışma yürütülüyor. Beton binalar yıkılıyor yerlerine eski Mardin evleri yapılıyor.

Binlerce yıllık geçmişe sahip eski Mardin’in, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için 2014 yılında başvuru yapılacak. Mardin’in “Dünya Mirası Geçici Listesine” alınmasının ardından, Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar hızlandırıldı. Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, proje maliyetinin 200-250 milyon lira olacağını belirterek, “Şu ana kadar 80 milyon lira harcandı” dedi.

570 beton yapı yıkılacak

Ayanoğlu, kentin tarihi dokusuna zarar gelmemesi için, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun verdiği kararlara göre hareket ettiklerini belirterek, “Projenin en önemli ayağı eski Mardin’de tarihi dokular içinde yer alan beton evlerin yıkılması. Eski Mardin’de bulunan yaklaşık 570 beton yapının yıkılması için çalışmalar yapıyoruz. Bu 570 yapı dışında da valilik ve belediye olarak, 137 tane beton bina yıkımı gerçekleştirdik. 30 tane daha binanın kamulaştırma davaları devam ediyor. Ayrıca TOKİ ile birlikte bin 440 konut yapacağız. Bu konutlar yapıldıktan sonra, tarihi doku içinde yer alan 570 beton evin sahibine yeni yerleşim bölgesinde ev verilecek” diye konuştu.

Her şey yenileniyor

Sit alanı içinde yer alan sokakların tek tek kazıldığını, içme suyu ve kanalizasyon şebekesinin yenilendiğini, Telekom ve TEDAŞ kablolarının yerin altına alındığını anlatan Ayanoğlu, “Şehir eski otantik haline kavuşturuluyor. Bu yıl sonuna kadar bu çalışmalarımızın yüzde 90-95’ini bitirmiş olacağız. Mardin yaklaşık 1 milyon 100 bin turist ağırlıyor. 2015’ten sonra bu rakamın 2,5 milyonu bulacağını tahmin ediyoruz. 2020 yılında ise 5 milyon turisti ağırlayacağız” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın