Manzarayı Kavrayan Beton Hacimler

Seul merkezli Heesoo Kwak + IDMM Architects, Güney Kore'nin en büyük ikinci şehri olan Busan'ın kuzeyinde, sahil şeridine bakan bir tepede üç katlı bir restoran tasarladı.

Waveon Cafe isimli sahil restoranı, üst üste istiflenmiş ve Japon Denizi’nin manzarasını en iyi şekilde kullanmak için farklı yönlere bakacak şekilde konumlandırılmış, büyüklüğüyle çevresindeki evleri gölgede bırakan bir dizi beton hacimden oluşuyor.

Manzaranın keyfini çıkarmak için 500 metrekarelik bir bina tasarlamaları istenen mimarlar projeyi şu sözlerle açıklıyor:

“Kumsalı nereden ve nasıl izlediğimize bağlı olarak, deniz bizim için farklı manzaralara sahipti. Dolayısıyla, projedeki en önemli soru doğal manzara ve mimari arasındaki ilişkiyi kavrayıp, nasıl ele alacağımızdı.”

Restoranın yemek alanları farklı yönlere bakacak şekilde konumlanmış. Yapı, cephelere entegre edilen geniş açıklıklarıyla, açılı ve istiflenmiş uzun hacimler olarak tasarlanmış.

Bir ana merdiven ile çıkılan terasa cam korkuluklar ve ahşap oturmalıklar eklenirken, kafenin arka tarafında uzun çam ağaçları arasına basamaklı ahşap platformlar ilave edilerek dinlenip içki içmek için alternatif bir yer sağlanmış. Platformlar geleneksel Kore pyeongsang’ından -küçük toplumsal etkinlikler için kullanılan basit bir açık veranda- ilham alarak tasarlanmış.

Servis alanı ile geniş oturma alanının bulunduğu zemin kata, tuvaletlerle depolama ve yemek alanları da eklenmiş.

Yapının aydınlatması, tavanlardaki dikdörtgen biçimli yuvalara gizlenen ışıklarla sağlanmış ve pürüzsüz beton duvarlara, ziyaretçilere değişen manzarayı sunmak için ve açısal yapıyı vurgulayan eğimli delikler açılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın