Manuel Herz Architects’ten Tambacounda Doğum ve Çocuk Hastanesi

Manuel Herz Architects tarafından tasarlanan Senegal’deki Tambacounda Doğum ve Çocuk Hastanesi, Josef ve Anni Albers'in ortak değerlerini ve “maksimum etki için minimum malzemenin kullanımına” olan inancını yansıtarak, kendisini çevreleyen topluma, ekonomiye katkı koyan ve doğaya uyum sağlayan bir yapı.

Fotoğraflar: Iwan Baan  

Bölgenin tek büyük hastanesi olan Tambacounda Hastanesi, yılda yaklaşık 20.000 hastaya hizmet veriyor. Yeni Doğum ve Çocuk Hastanesi’nin tasarımı bir birlik duygusu yaratıyor ve hastaların ve ziyaret eden ailelerinin konforunu önemli ölçüde artırıyor.

Herz’in tasarımı, tek çatı altında iki kliniği (pediatri ve doğumhane) barındıran ve kabaca 150 hastane yatağı sağlayan iki katlı, eğrisel bir forma sahip bir bina. Binanın genişliği, personelin ve hastaların sorunsuz dolaşımına izin veriyor ve hem odalar arasında hem de S eğrisinin kıvrımlarının oluşturduğu avlularda birden fazla ortak alanı barındırıyor.

Herz’in tasarımı, yerel hava koşullarının aşırı uçlarının verdiği sorunların üstesinden gelmeye ve iklimlendirme talebini azaltmaya yardımcı olmak için bir dizi pasif iklim tasarımı fikrini içeriyor. Binanın sadece yedi metrelik kompakt genişliği, tüm odaların doğal olarak havalandırılmasını ve çapraz havalandırma ile soğutulmasını sağlayan bir özellik.

Ayrıca, maşrabiyeden ilham alan, delikli kafes benzeri tuğla kullanımı, hastaneye farklı bir tekrarlayan görsel desen ve muhteşem bir ışık ve gölge oyunu sağlarken, aynı zamanda güneşi engelliyor ve hava sirkülasyonuna yardımcı oluyor. Uzantının ana çatısı, en doğrudan güneş ışığını koruyan ve ısıyı yukarı ve aşağıdaki odalardan dışarı çeken bir baca etkisi yaratan ikinci bir çatı ile örtülmüş.

Herz, projenin tüm aşamalarında yerel lider Dr. Magueye Ba ile yakın işbirliği yaptı ve neredeyse yalnızca Tambacounda ve çevre köylerden zanaatkar ve mühendislerle çalışarak böylece kırsal ekonomiye istihdam ve destek sağlamaya yardımcı olmuş. Projenin bütünsel yönü, hastanenin ötesinde mahalle için ek altyapının oluşturulmasına yardımcı olmuş. Herz ve Ba tarafından tuğlaların iklimde nasıl işlediğini incelemek için erken bir aşamada inşaa edilen bir test cephesi, sonunda yerel çocuklar için mütevazı yeni bir okul inşa edilmesini sağladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın