Mantar Kaplı Beton Kanopiler Kullanılarak Tasarlanmış Bir İlkokul

Yerel mimarlık ofisi Contaminar Arquitetos tarafından Portekiz’in Leiria kasabasında inşa edilen bir ilkokulda mantar kaplı beton kanopiler kullanılmış.

Casa da Árvore veya Ağaç Ev adlı proje, bir dizi kapalı avluyla çevrili merkezi bir avluya açılan sınıfları ile açık hava ve yakındaki çam ormanıyla yakın bağlantı kuracak şekilde tasarlanmış.

Sınıfları dış alana bağlama fikri, bu projenin geliştirilmesi için başlangıç ​​noktası olmuş. Proje büyük pencerelerle birleştiğinde, iç mekanın dış mekanın bir uzantısı olarak göründüğü sınıflar yaratılarak doğa ile güçlü bir bağlantı kurulması sağlanmış.

Beton ve düz çatı bölümlerinden oluşan bir taban katmanı, dış kısımdaki paneller arasında ince boşlukların dengesini oluşturmak için mantar kiremitlerle kaplanmış.

Okulun ısmarlama ahşap kapı kollarına sahip girişi ile alçak bir rampadan doğrudan orta avlu alanına çıkış sağlanırken, büyük sürgülü cam kapılardan iç mekana ve ayrıca siyah metal bir çitle arsadan dışarı doğru manzaraya açıklık oluşturulmuş.

Basit plan, bu avlunun kuzey ve doğusunda düzenlenmiş, binanın köşesinde bir ofis ve tesisler bloğu ile ayrılmış iki büyük derslik alanını görecek şekilde planlanmış.

Avlu içinde, binanın üst bölümleri için kaplama olarak mantar panellerin kullanımı devam ettirilmiş ve çevrede, aydınlatma armatürleri de bulunan dış saçakların tavanlarını kaplayacak şekilde uzatılmış.

Beton sütunlar, mantar kanopiyi destekleyen “ağaç gövdeleri” olarak tasarlanan beton blok oturma alanları ile çevrilirken, avlunun ortası çimenlerle kaplanmış

Sınıf iç mekanları, bir dizi yerleşim düzenine ve dış mekana bağlantılara izin verecek şekilde açık ve esnek bırakılmış. Duvar bölümleri ve geniş ahşap çıtalarla da binanın mahremiyeti sağlanmış.

Etiketler

Bir cevap yazın