Manhattan’da Doğaya Farklı Yaklaşımlar Getiren İki Yeni Enstalasyon

Madison Square Park'taki Ghost Forest ve Lincoln Center'daki "The GREEN" olmak üzere Manhattan'daki iki yeni enstalasyon doğaya farklı yaklaşımlar getiriyor ve her biri New Yorklulara açık havada eğlenmek için hoş ortamlar sunuyor.

The GREEN

10 Mayıs’ta açılan GREEN, Lincoln Sahne Sanatları Merkezi’nin ortasında yer alıyor ve sert peyzajlı plazayı yumuşak sentetik çim ile kaplıyor. Bir set tasarımcısı olan Mimi Lien tarafından tasarlanan 14.000 metrekarelik enstalasyon, performans sanatlarını kampüs çevresindeki 10 kata taşıyan Lincoln Center’ın yenilenme etabının önemli bir parçası.

Enstalasyon, dinlenmek, bir şeyler yemek, kitap okumak ve sadece dışarıda olmanın tadını çıkarmak için davetkar bir yer olmayı amaçlıyor.

Çoğunlukla doğudaki Columbus Bulvarı’ndan gelenler sağda bir yiyecek standının yanından geçip tonozlu yeşil bir halıyla karşılaşıyor.

Meydanın çim tarafından kapsanmayan tek orijinal kısmı, mimarlık ofisi Diller Scofidio + Renfro tarafından on yıl önce Lincoln Center’ın dönüştürülmesi sırasında elden geçirilen ikonik havuzu.

Dış mekanı uzun bir yarım boruya dönüştüren yeşillik kuzeyde ve güneyde yükselerek oturmak ve dinlenmek için geniş alanlar sağlıyor.

Küçük bir ücretsiz kütüphaneden kitap okumak için koltukların bulunduğu kapalı bir alan da dahil olmak üzere çimlenmiş plazanın etrafına yarım boru ve tonoz çeşitleri serpiştirilmiş.

Ghost Forest

Yine 10 Mayıs’ta açılan enstalasyon, doğaya dramatik bir şekilde farklı bir yaklaşım getiriyor. Sanatçı/mimar Maya Lin tarafından tasarlanan çalışma, iklim değişikliğine dikkat çekmek New Jersey’deki Pine Barrens’tan 49 beyaz sedir ağacını alana dikmiş. Madison Square Park web sitesine göre, “Tasarım, bir zamanlar canlı olan ölü bir ormanlık alanın kanıtı.” Ghost Forest çalışması ile olağanüstü hava koşulları, ormancılık konusundaki yanlış uygulamalar ve iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlerle tehlikede olan Doğu Kıyısındaki Atlantik beyaz sedir popülasyonuna dikkat çekiliyor.

Yaklaşık 13 metre uzunluğundaki ağaçlar parkın ağaçlarına karışıyor, ancak aynı zamanda yaprak eksikliğinden dolayı onlardan ayrılıyor.

Parkın patikalarındaki bazı açıklayıcı tabelaların dışında, ağaç ızgarasının bir sanat eseri olduğuna dair hiçbir gösterge bulunmuyor.

Mimar Maya Lin ayrıca ziyaretçilerin sedir ağaçları arasında yürürken veya otururken dinleyebilecekleri bir zamanlar Manhattan’da yaşayan bazı yerel hayvan türlerinin seslerini içeren bir Soundscape oluşturmuş

Enstalasyon ve sese ek olarak Ghost Forest, 10 Mayıs – 14 Kasım tarihleri arasında “iklim değişikliğine karşı doğa temelli çözümler” ile bin ağaç ve çalı dikilmesine odaklanan bir dizi kamu etkinliğine de ev sahipliği yapacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın