Manhattan için Yer Altı Projesi Zamanı

Yoğunluğu oldukça yüksek bir bölge olan New York Manhattan için RAAD Studio tarafından New York'un en radikal parkı olarak adlandırılan, ışığı gören yeşil bir yeraltı projesi (Lowline) hazırlanıyor. Türkiye'nin de proje ile ilgilendiği söyleniyor.

Geçtiğimiz mart ayında RAAD Studio ortakları James Ramsey ve Dan Barasch, New York Metropolitan Transportation Authority (MTA) ve kamuya Lowline projesinin popüler olmasının yanı sıra aynı zamanda fizibl oldğunu gösterebilmek için 155.000 dolarlık fon bulmayı amaçlayan bir kampanya başlattılar. Ortaklar, 13 Eylül’de ise Essex Street Market’te projenin modelini sundular. Organizasyona Belediye Sanat Derneği Başkanı Vin Cipolla, Columbia Üniversitesi GSAPP dekanı Mark Wigley, Audi of America Pazarlama Genel Müdürü Loren Angelo ve projenin finansal ve mühendislik çalışmalarını duyuran High Line başkanı John Alschuler katıldı.

Lowline ekibi, Essex Street Market’te boş bir depodaki yer altı parkının gerçek büyüklükte bir modelini yapacağını duyurunca, hemen akabinde bir çok simülasyon gündeme geldi. Sergi açıldı ancak beklentileri karşılamadı. Çünkü model, alanın küçük bir kısmını kaplıyor. 35 metrelik mozaik kaplı tasarımın altına küçük bir ağaç dikilmiş. Tasarımcı Edward Jacobs yeraltında, toplanan ışığı yansıtan mozaik kaplı 600 lazer-kesim altıgen ve üçgen alüminyum panelli bir sistem tasarlamış. İki aydan az bir sürede hazırlanan sistem doğal ışığı mekanın içine yansıtıyor.

Beklentileri karşılamasa da modelin halka parkı tanıtmak açısından önemli olduğu düşünülüyor. Serginin teknolojisi ve bitkileri gerçek bir yeraltı projesininki gibi değilse de Jacobs’un sistemi ve ortaya çıkan ışık seviyesi gerçeği andırıyor. James Ramsey ışık seviyesi gün ışığı kadar parlak olmasa da, çalışmanın bir yer altı alanı için çok iyi bir örnek olduğunu söylüyor. Ramsey ışık seviyesinin bitkilerin büyümesi için yeterli olduğunu ve karanlık alanlara gün ışığı getirme fikrinin önemli olduğunu düşünüyor. Ramsey’in hedeflerinden biri projeye Central Park ruhu katmak. Ayrıca proje alanında arkeolojik kalıntılar var ve Ramsey bu durumun projeye keşif ve gizem heyecanı kattığını ifade ediyor.

İki haftalık sergiden sonra ise işin daha zor kısmı başlayacak. Ramsey ve Barasch MTA’yı ikna edecek bir öneri oluşturmak durumunda. Önümüzdeki günlerde parkın maliyeti ve sonraki adımlarla ilgili fizibilite çalışmaları gündeme gelecek. Bu konuda politik, sosyal yardımlar ve bağışlar bekleniyor. Projenin en erken bitiş tarihi 2016 olarak öngörülüyor.

Ayrıca Essex Street Market’teki deponun ilk kısmında Columbia Üniversitesi ve Audi of America iş birliğindeki araştırma projesi “Experiments in Motion” bulunuyor. Sergi Manhattan metrosunun ve duraklarının 50 metrelik uzun bir modeli. Proje, kentsel hareketlilik için yeni fikirler ile 2030 yılında 9,1 milyona çıkacak nüfus için çözümler üretmeyi amaçlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın