Malzeme Odaklı Bir Renovasyon Örneği: Casa Ayora Müzesi

Carlos Pardo ve Lucía Hernández ortaklığında Valensiya'da kurulmuş mimarlık ofisi Trazia, İspanya’nın Ribera Baja bölgesindeki bir belediye olan Almussafes’teki Calle Mayor’da bulunan Casa Ayora’yı müze olarak kullanmak üzere yeniledi.

Önce bir manastır ve daha sonra Valensiya burjuvazisinin önde gelen isimlerinden Dolores Ayora Olcina’nın (1878- 1958) konutu olan iki katlı konak yaklaşık 16 x 45 m ölçülerinde dikdörtgen planlı bir arsada yer alıyor.

Proje kapsamında binaya yeni bir hacim eklenmiş ve gerekli yapısal rehabilitasyonun yanı sıra her bir duvar, döşeme, tavan ve duvar elemanı bağımsız olarak incelenerek geliştirilmiş.

Ofis iç düzende mümkün olduğunca az değişiklik yaparak mevcut olanın rehabilitasyonu ve iyileştirilmesine odaklanmayı tercih etmiş.

Özellikle, elle boyanmış Art Deco duvar kağıdı bu tür malzemede nadir görülen bir durum olarak mükemmel bir şekilde korunmuş. İyi durumdaki hidrolik karo zeminler de duvar kağıdının yanı sıra korunarak harika bir renk uyumu elde edilmiş.

Mimarlar, mevcut mimari dokuya saygı duyma çabasıyla, cam, çelik ve ahşap gibi orijinal yapıya ait olmayan eklemelerde yeni bir yorum uygulamışlar. Bu şekilde, ziyaretçilerin daha sonra eklenenlerden orijinal öğeleri ayırt edebilmesi sağlanmış.

Yeni dış hacim, mutfağın bulunduğu yere yerleştirilmiş ve mevcut bina arasında bir diyalog oluşturmak için yeni cephe masif seramik tuğla ile tamamlanmış. Farklı tuğlaları birleştirerek, bir ışık ve gölge oyunu ile gündüz ve gece farklı görünen bir dış cephe ortaya çıkarılmış.

Arka bahçedeki farklı şekilde pişmiş kil, terrazzo ve taş ile işlenmiş alanlara dikilen portakal ağaçları ve asmalar, mimarlar tarafından seçilen yeni dış aydınlatma ile aydınlatılmış.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın