Maltepe’de Cemevi için Proje Yarışması Yapılacak

Maltepe'de, uzun yıllardır inşaat halinde bulunan Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi için proje yarışması düzenlenecek.

Proje yarışması öncesinde, “İnançsal, Tarihsel ve Mimari Açıdan Cem ve Cemevi” konulu bir hazırlık konferansı düzenlenerek, izlenilecek yol haritası belirlendi.

Cem ibadeti ve cemevi mimarisi arasındaki bağlantıyı, inanç-mekân ilişkisi ekseninde tartışmak; bu bağlamda Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi için yakın bir zamanda açılacak ulusal mimari yarışma için düşünsel temellerin inşasına katkıda bulunabilmek amacıyla Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen konferansa, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Ünver ve çok sayıda akademisyen katıldı. İki oturum halinde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Günkut Akın, cemevi mimarisinin nesnelerle beraber düşünülmesin gerektiğini belirterek, “Cemevinin mimarisi dizayn edilirken, kullanılacak nesnelerin de tasarlanması gerekiyor. Buna özellikle dikkat edilmeli” dedi.

İNANÇSAL AÇIDAN CEM VE CEMEVİ İNCELENDİ

“İnançsal Açıdan Cem ve Cemevi” konulu ilk oturumun moderatörü Doç. Dr. Şükrü Aslan da, “Aleviler, çok baskı ve zulüm görürken gösterişli ve büyük ibadethaneler inşa edemezlerdi” diyerek, konferansın önemli bir boşluğu dolduracağını ifade etti. Oturumun bu bölümünde Ali Haydar Gökden dede, “Alevilik’te Cem” konusunu ve 12 hizmeti anlatırken; Doç. Dr. Mark Soileau, Bektaşilik ve Aleviliğin aynı ve farklı olan özelliklerden bahsederek, karşılaştırmalı bir sunum gerçekleştirdi.

“CEMEVİNİN BİR MİMARİSİ MEVCUT”

İkinci oturumdaysa Prof. Dr. Günkut Akın’ın moderatörlüğünde, “Tarihsel ve Mimari Açıdan Cemevi” konusuna ışık tutuldu. Bu oturumda, “Kayıp mı Muhayyel mi? Osmanlı Dönemi Mimari Tarihinde Cemevi” konulu bir sunum gerçekleştiren Mahir Polat, aslında cemevlerinin belirli bir mimari yapısı olduğunu ifade ederek, bunun için köylerde ve özellikle Sivas, Tokat, Erzincan ve Tunceli yöresinde yapılan cemevlerine bakmanın önemli olduğunu açıkladı. Kentte cem ve cemevi konusunda bilgilerini aktaran Vedat Kara’dan sonra mimar Nevzat Sayın, soru-cevap kısmı sonrası toplantının kapanış konuşmasını yaptı. Sayın, yapılacak yarışmanın önemine dikkat çekerek, bu yarışmanın alanında büyük bir çığır açacağını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın