Makhno Studio’nun Ukrayna Zanaatından İlhamla Tasarladığı İç Mekan

Makhno Studio’nun Ukrayna Zanaatından İlhamla Tasarladığı İç Mekan

Kiev merkezli mimarlık ofisi Makhno Studio, Ukrayna'da, Rusya'nın işgalinden hemen önce tamamlanan bej renkli bu evin içinde yumuşak dokuları seramik duvarlarla birleştirdi.

Kiev’in güneyindeki kırsal bir kasaba olan Kozyn’de bulunan Mureli* Evi, yaz mevsiminden ve Ukrayna’nın kendine özgü tasarım çizgisinden esinlenmiş.

Şubat 2022’de işgalin başlamasından sadece iki ay önce tamamlanan ev, açık plan oturma odası ve mutfak, banyolu üç yatak odası, misafir banyosu, çamaşır odası ve teraslı bir garajdan oluşuyor.

Geniş bir aileye sahip Ukraynalı çift, başlangıçta ısmarlama ürünler tasarlaması için ofisten mümkün olduğunca çok sayıda Ukraynalı üretici ve zanaatkarla çalışmasını istemiş.

Stüdyonun kurucusu Serhii Makhno, evdeki tüm malzemelerin doğal olduğunu, ekibin neredeyse Ukrayna’ya ait tüm markaları kullandığını ve mesafeyi ve lojistiği en aza indirmek için birkaç yerel müteahhitle çalıştıklarını söylüyor.

Evin sahipleri, uyumlu bir görünüm yaratmak için tüm odalarda nötr, bej bir iç mekan yaratılmasını istemiş. Sonuç olarak, evin ikinci katı çoğunlukla ahşap, zemin katın tamamı bej renkli olacak şekilde tasarlanmış.

Makhno Studio, evin giriş koridorunda yer alan birçok hacmi ve kavisli merdivenleri, üç boyutlu seramik karolardan oluşan bir duvar ile kil ve polistiren köpükten yapılmış sarkıt aydınlatmalar aracılığıyla vurgulamış.

Öne çıkan özellikler arasında, oturma odasındaki içi boş kaya parçaları gibi görünen tohum kabuklarını ve lavaboları andıran bir dizi Makhno tasarımlı avize yer alıyor.

Evin monokrom renk düzeninin tek istisnası, renk geçişli duş kapıları ve havlu ve bornoz asmak için ikiye katlanabilen askıları, duvardan dışa doğru eğimlenmiş beton karoları gibi pembe vurgulara sahip ana banyo olmuş.

Makhno, seramik işçiliğinin eski bir Ukrayna geleneği olduğunu, 1920’lerin sonunda, Ukrayna’nın çeşitli yerlerinde seramik restorasyonlarının başlandığını ve bu geleneği bugün Mureli Evi’nde de sürdürdüklerini söylüyor.

Mureli Evi, Rusya’nın savaşın ilk günlerinde Kiev’e saldırma girişimlerinin ardından sahipleri Ukrayna’nın batısındaki daha güvenli bölgelere kaçmak zorunda kaldığı için şu anda boş duruyor.

Evin tam durumu bilinmiyor. Ancak Makhno Studio, Kozyn’i çevreleyen bölgede bir Rus askeri uçağının ve birkaç füzenin vurulduğunu söylüyor.

Rus birlikleri Nisan ayı başında Kiev’den çekildiler, ancak arkalarında bir yıkım izi bıraktılar ve o zamandan beri Ukrayna başkentine bir dizi hava saldırısı gerçekleştirdiler. Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’da,

Kiev’deki İvankiv Müzesi ve çevredeki birkaç 2. Dünya Savaşı Anıtı da dahil olmak üzere, toplamda 143’ten fazla önemli kültürel alan hasar gördü.

*Mureli, Ukrayna’da kayısı için kullanılan eski bir kelime.

Etiketler

Bir yanıt yazın