Maison&Objet Paris Ocak 2023’de ‘Take Care’ Temasına Odaklanıyor

In-Between Design Platform kurucuları Bilgen Coşkun ve Dilek Öztürk, Maison&Objet Paris Ocak 2023 teması “Take Care” üzerinden iç mimar Mehmet Sezai Yücebaşlıoğlu ile Soho House İstanbul’da bir trend sunumu gerçekleştirdi.

Maison&Objet Ocak 2023 temasını ‘Take Care’ olarak açıkladı. Hepimizin anlam ve huzur aradığı bu dönemde; birbirimize, uzmanlıklarımıza ve gezegenimize yönelik hassasiyetlerimize odaklanan ‘Take Care’ trendi; ’Kendimize Özen Göstermek’, ‘Doğaya Özen Göstermek’, ‘Çevremizdekilere Özen Göstermek’ ve ‘Kültürel Mirasa Özen Göstermek’ şeklinde 4 temaya odaklanıyor.

‘Kendimize Özen Göstermek’ teması altındaki ‘Slow Hospitality’ konseptinde ‘Proactive Nomad’ kavramı ön plana çıkıyor. Bu kavram; seyahat deneyiminde farklı komünitelerle bir araya gelerek kişisel dönüşüm arayışında olan kullanıcılara hitap ediyor.

Bu trend; yaşayacağımız deneyimlerin bizi dönüştüren bir etkisi olmasının önemini vurgulayarak, deneyim ekonomisinden dönüşüm ekonomisine geçtiğimizin altını çiziyor. Bu konsept; NellyRodi’nin 2024 trendlerinde ‘Desert Flora’ renk paletine karşılık geliyor. Daha çok pastel tonların hakim olduğu bu renk paletinde, doğaya ait ‘tasarlanmamış’ referanslar ön plana çıkıyor.

Bu trende karşılık gelen mimari proje ise; dönüşüm ekonomisini seyahat deneyimi üzerinden sunan ‘Habitas’. ‘Luxury For The Soul’ mottosu üzerine kurulan Habitas ağırlama konsepti; Fas, Meksika, Suudi Arabistan, Bhutan, Namibia gibi farklı noktalarda; o coğrafyaya ait deneyimler tasarlıyor. Habitas; sunduğu deneyimleri müzik, sağlık, sanat, macera, yemek gibi öğrenme alanlarıyla desteklerken, birbirini tanımayan insanların arkadaş olabileceğini, bu arkadaşlıkların da aileye dönüşebileceğini savunuyor. Suudi Arabistan’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hegra Antik Kenti yakınında konumlanan Habitas Alula; insanlığın varoluş tarihine referansla; bir arada hareket etmek ve birlikte dönüşmek üzerine kurgulanmış.

‘Doğaya Özen Göstermek’ teması; proaktif olarak sosyal ve çevresel etki yaratan, etik değerleri ile özelleşen bir nesli temsil ediyor. Bu konsept; NellyRodi’nin 2024 trendlerinde; geniş peyzajlardaki ufuk mavisi ve çöllerdeki kum ve toprak tonlarını içeren ‘Distant Horizons’ renk paletiyle bütünleşiyor. İsveçli sürdürülebilir zemin malzeme markası Bolon’un 3. kuşak temsilcileri Annica ve Marie Eklund bu nesli temsil ediyor. Bolon koleksiyonlarındaki ürünler 100% geri dönüştürülmüş materyalden yapılırken, üretimde 100% yenilenebilir enerji kaynakları kullanılıyor. Patricia Urquiola ile gerçekleştirdikleri son işbirliği; geleneksel Japon dikiş tekniği Sashiko dan ilhamla, sürdürülebilirliğe olan bağlılığı ile öne çıkıyor.

‘Çevremizdekilere Özen Göstermek’ teması; insanlara ve dünyaya değer verme arzusunu yaymak için yetenekleri desteklemeye odaklanıyor. Bu konsept NellyRodi 2024 trendlerinde; sembollerden, yüzlerden, hayvan formlarından ilhamla ‘Universal Symbols’ renk paleti ile öne çıkıyor. Bu trende karşılık gelen mimari proje; ‘Rolex Mentor Protégé Arts Initiative’ kapsamında, mimar Sir David Adjaye’nin mentörlüğünde; Mariam Kamara’nın Nijer’de tasarladığı Kütüphane ve Sanat Merkezi. Proje; mimarlıkta usta-çırak ilişkisinin önemini vurguluyor. Mimarların; yerel halkın yaşam kalitesini yükseltme ve iyileştirme gücüne inanarak; Afrika mimarisinin kendi kimliğini tasarlamaya odaklanıyor.

‘Kültürel Mirasa Özen Göstermek’ teması, artizanal topluluklarının sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmanın, kültürel mirası koruyarak teşvik etmenin ve desteklemenin önemini vurguluyor. Bu konsepte karşılık gelen NellyRodi 2024 trendlerinden ‘Gypsy Folk’ renk paleti; canlı tonları barındırıyor. Çiçekli ve gösterişli desenler ve renkler, Jordan Nassar’ın cam el işlemeleri ile tasarıma yansıyor. Jordan Nassar, Ramallah’ta yaşayan ve çalışan zanaatkâr kadınlarla işbirliği yaparak kültürel katılımı, mirası ve geleneklerini koruyarak destekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın