Mahkemeden Gecikmeli ‘Likör’ Kararı

Tarihi Likör Fabrikası’nın bulunduğu arazi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2011 yılında onayladığı imar planı için TMMOB Mimarlar Odası’nın (MO) açtığı davada yürütmeyi durdurma çıktı.

Yoğun tartışmalara neden olan ancak 2012 yılında yıkılan Cumhuriyet tarihinin en önemli miraslarından Likör Fabrikası’nın yerinde bugün TOKİ Emlak Konut GYO ile Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi’nin ortak hazırladığı projeyle rezidans diareler yapılıyor. Bu proje için önce Başbakanlık oluruyla TOKİ tarafından kabul edilen daha sonra ise İBB tarafından da 2011 yılında onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı dava konusu oldu. MO’nın İBB’ne açtığı davada bodrum katlarının emsale dahil edilmediği, tescilli eserlere zarar verdiği , yapılaşma yoğunluğu getirdiği ve şehircilik ilkelerine uyulmadığı ifade edildi. O davada iki yıl sonra 6. İdare Mahkemesi MO’nı haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Likör Fabrikası İstanbul 2 No’lu Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2006 yılında “Endüstriyel Miras” olarak tescil kararına rağmen TOKİ Emlak Konut Gayrimenkul Ortaklığı(GYO) 2007’de devredilmişti. Daha sonra Likör Fabrikasıyla ilgili Başbakanlık oluruyla TOKİ tarafından kabule edilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı 2008’de İBB Meclisi’nden de geçmişti, ancak 2009 yılında söz konusu karar için İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. TOKİ’nin yaptığı plan değişikliklerini onaylayan İBB tekrar TOKİ ile anlaşmalı Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi’nin Likör Fabrikası üzerinde rezidans diarelerin yapılmasını öngören projenin yapılmasına 2011 yılında bu planla onay vermişti. MO ise o aynı dönem açtığı davayla söz konusu imar planlarının hukuka ve şehir planlamasına aykırı olduğunu belirtmişti.

Dönemin ünlü Fransız mimarı Robert Mallet Stevens tarafından 1930’ların başında inşa edilen Likör Fabrikası Cumhuriyet’in ilk yapıları arasında yer alıyordu. İnşa edilen döneme göre daha ileri tekniklerle yapılan fabrika, sanayiyle kalkınmayı hedefleyen Cumhuriyet dönemi ekonomi politikasının sembolü niteliğindeydi.

Etiketler

Bir yanıt yazın