MAHALLE; 3 Yaşamsal Dokunuş Çalıştayı

Ulusal ve Uluslararası DESTEK gönülleri tarafından hazırlanan "Mahalle" modelinin tartışıldığı çalıştay Akatlar Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Mahalle; 3 Yaşamsal Dokunuş programında 200’ye yakın yerli ve yabancı tasarımcı, İstanbul’un 17 ilçesinin (Bağcılar, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Şişli, Üsküdar, Zeytinburnu) 22 örnek mahallesinde çalıştı. Yapı ve yaşam kalitesi riskinin yüksek olduğu yerlerde özellikle kamusal mekanların yetersizliği de dikkate alınarak yaşamsal dokunuşlar ile mekansal, toplumsal ve ekonomik değerlerin yeniden ele alındığı yeni bir mahalle dokusunun tartışmaya açıldığı programın sonuç ürünlerinin kamoyu ile paylaşıldığı çalıştayda Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Kartal belediye Başkanı Altınok Öz, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, GYODER Başkanı Işık Gökkaya, çok sayıda akademisyen ve tasarımcı katıldı.

Kentsel Strateji’den Faruk Göksu’nun afet ve dönüşüm kavramlarından yola çıkarak geçen yıl gerçekleşen 3ADA1ADA projesinde ele alınan tasarım kavramlarına da değindiği sunumu ile başladı. Kentsel dönüşümün gayrimenkul geliştirme olmadığına vurgu yapan Göksu, dönüşüm sürecinde 5 temel analizin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti:
1- Risk Analizi
2- Yoksunluk
3- Yoksulluk
4- Değer
5- Kapasite

Kentsel Strateji’den Sıla Akalp’ın Mahalle Programı ile ilgili detaylı sunumunun ardından ise tasarımcı grupların sunumlarına geçildi. Ali Eray (PAB Mimarlık), Sevince Bayrak (SO? Mimarlık), Selva Gürdoğan (Superpool), yoğunluk gruplarına göre ayrılan mahalle tasarımlarına ait tasarım kriterlerini izleyicilere aktardı. Üzerinde uzlaşılan temel kriterlerin; sokak karakterini korumak, karma kullanım ve yeşil aks sürekliliğini sağlamak olduğunu belirttiler.

Sunumların ardından tekrar sözü alan Faruk Göksu tasarımlardan yola çıkarak mahalleye dair belirledikleri 10 temel ilkeyi sıraladı:
1- Üç yaşamsal dokunuş: damar, düğüm, doku
2- Uyumlu yapılar
3- Yaşayan sokaklar
4- Karşılıklı bonuslar
5- Aşağı ve yukarı mahalle
6- Mahalle tasarımcısı
7- Mahalle yaşamı
8- Mahalle rehberleri
9- Mahalle fonu
10- Bizim mahalle

Soru cevap kısmına geçildiğinde ise genel olarak çalışmanın bir sonraki aşaması olan KentteKent ile bütünsellik kazanacağı ve heyecan yarattığı konuşuldu. Genel olarak dönüşüm yasasının farklı boyutlarının da ele alındığı oturumda mekansal yapılaşmanın estetik yoksunluğuna vurgu yapılarak Mahalle programı gibi gönüllü çalışmaların akademik çevre ile özel ve kamu sektörü bazında yeni tartışma platformları oluşturması açısından önemli olacağı belirtildi.

DESTEK Platformu 2013 yılını stratejik tasarım yılı ilan etti ve önümüzdeki yıl çalışmalarına “Kent te Kent” adı ile kent ölçeğinde devam edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın