MAD’in Tasarladığı Yiwu Kültür Merkezi’nin İnşaatı 2020’de Başlıyor

2018 yılında açılan uluslararası yarışmada birinci olan MAD haricinde yarışmaya Arata Isozaki & Associates, Atelier Christian de Portzamparc, GMP and KDG ofisleri de katılmıştı.

Dünyanın en büyük toptan ürün pazarının bulunduğu Çin’in Zhejiang bölgesinde yer alan Yiwu kenti 2018 yılından itibaren, halihazırda gelişmekte ve güçlü olan ticaret kenti çehresini kültür yatırımları ile yumuşatmaya karar verdi. Kent yönetimi aynı yıl kentin ihtiyaçlarını karşılayacak büyük bir kültür merkezinin tasarımı için uluslararası yarışma açtı.

MAD Architects’in 2018’de kazandığı davetli yarışma için tasarladığı 95,290 metrekare inşaat alanına sahip kültür merkezinin inşaatının 2020’de başlaması planlanıyor.

Dongyang Nehri’nin güney kıyısında bulunan kültür merkezinde 1.600 koltuklu büyük salon, 1.200 koltuklu küçük salon ve 2.000 kişi kapasiteli konferans salonu yapılması planlanıyor. Eski Çin yelkenlilerinin yelkenlerini hatırlatan, cam katmanlardan oluşan cephe aynı zamanda Jiangnan tarzı saçaklar ile bölgenin geleneksel mimarisini de yansıtıyor. Yapının etrafında koruyucu bir kabuk gibi saran bu katmanlar, nehrin üstünde süzülen, ipek yelkenlere sahip bir gemi edası veriyor.

Yapı, enerji tüketimini en aza indirmek için pasif güneş sistemleri ile tasarlanmış. Böylelikle, yarı geçirgen cam kabuk yalnızca gölge yaratmak değil aynı zamanda gün ışığını optimize etmek, kışın iç mekanda sera etkisi ile ısınma ve yazın hava akım ve dolaşımını sağlamak için de kullanılıyor.

Kentliler ile Dongyang Nehri kıyısı arasındaki bağlantıyı kuracak ve yeni bir bakış oluşturacak bir anıt olarak tasarlanmış olan Yiwu Kültür Merkezi’ne dört bir yanından yaklaşmak mümkün. Araçların güney kıyıdan, yayaların kuzeydeki ağaçlı köprülerden, nehir boyunca kıvrılarak ve toplu taşıma ile gelenlerin güney ucundaki plaza ve amfi tiyatronun içinden ulaştığı yapı, sunduğu bakışlar, manzaralar, sessiz cepler ile “kent içinde doğa” deneyimi vermeyi amaçlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın