Mademki Sokaklar Kimsenin Değil

Sinemaseverler dün bir kez daha Emek Sineması'na sahip çıktı. Serkildoryan binasının İstiklal'e bakan yönüne Orhan Veli'nin 'Baş Ağrısı' şiirinin yer aldığı bir pankart asıldı.

Gezi Parkı eylemcileri dün bir anlamda ‘her şeyin başladığı’ yerlerden biri olan Emek Sineması’ndaydı. 7 Nisan’da Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı sokağa çıkanlar polis tarafından dağıtılmış ve başta yönetmen Erden Kıral olmak üzere bir çok kişi gazdan ve tazyikli sudan etkilenmişti.

Emek Sineması’nın yıkımına karşı duranlar dün Orhan Veli’ye verdiler sözü: “Şimdi evime girsem bile/ Biraz sonra çıkabilirim/ Madem ki bu esvaplarla ayakkaplar benim/
Ve mademki sokaklar kimsenin değil.”

Serkildoryan Bloku’nun İstiklal Caddesi ‘ne bakan tarafından Orhan Veli’nin ‘Baş Ağrısı’ şiirinin olduğu dev bir pankart asıldı önce. Şiirin altında ise “AVM tipi kent istemiyoruz, tüm AVM’leri boykot ediyoruz. Emek Bizim İstanbul Bizim” yazıyordu.

Yaklaşık 100 yaşındaki tarihi Emek Sineması, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olmasına rağmen Kamer İnşaat tarafından Grand Pera kapsamında AVM’nin içine dahil edilmek isteniyor. Sinema, süslemeleri söküldükten sonra birkaç hafta önce yıkılmıştı.

Emek Bizim grubunun “Ne Topçu Kışlası ne Grand Pera Pasajı! AVM yaptırmıyoruz. Ayrıca, Gezi Parkı direnişindeki yaratıcı slogan ve yazılamaları çok kıskandık! Aynısını, sermayenin bu şehirden çalmaya niyet ettiği Emek Sineması için de istiyoruz” çağrısının ardından aralarında oyuncular Güven Kıraç, Zafer Algöz, sinemacılar Özcan Alper, Seren Yüce, Önder Çakar, Sevilay Demirci, Tolga Karaçelik, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Başkanı Tunca Arslan ve pek çok SİYAD üyesinin de olduğu insanlar bir kez daha Emek Sineması’nın önünde toplandı.

Spreylerini alıp gelenler, Emek Sineması’nın ünlü kırmızı perdesinin içinden ünlü Emek direnişi sloganlarından ‘Emek Yerinde Güzel’in yazdığı bir graffitiyi Yeşilçam Sokağı’na boyamaya başladılar. Ayrıca Emek Sineması’nın 40 yıllık müdürü Hikmet Dikmen’e ithafen #direnhikmetabi ve Kamer İnşaat göndermeli “direnMEkamer” dikkat çeken yazılamalar arasındaydı.

Emek Sineması’nı koruma eylemlerinin tanıdık yüzlerinden Defne Halman, bir merdivenin üstüne çıkarak pankartın önünde basın bildirisini okudu. Bildiride, Emek mücadelesinin ne kadar haklı olduğunun Gezi Parkı direnişinin ardından bir kez daha anlaşıldığı ve Emek Sineması’nın simge değeri vurgulandı: “Bugün sokaklar, meydanlar, parklar bizim. Bundan sonra siyasi iktidarın baskısına ve sermayenin ‘ben yaptım oldu’culuğuna karşı her zamankinden daha da güçlü ve kalabalık olacağız. Emek Sineması, adı ister kışla, ister pasaj, ister müze, ister alışveriş merkezi, yaşam alanlarımızı gasp eden bütün rant projelerine karşı bir simge oldu ve olmaya devam edecek. Buraya AVM yaptırmayacağız.” Basın bildirisinde dile getirilen talepler ise Emek Sineması’nın olduğu yerde tekrar yapılması, sinemaların sermayenin boyunduruğundan kurtarılarak, bugün Gezi Parkı’nda bütün Türkiye ‘nin şahit olduğu dayanışma ruhuna devredilmesi; ticari çıkarla değil, bağımsız inisiyatifle varolacak bir Sinematek haline getirilmesi olarak sıralandı. AVM’leri boykot etme çağrısının ardından “Gün AVM’leri yıkma, bulunduğumuz her yerde daha fazla Emek daha fazla Gezi yaratma günüdür” denildi ve kalabalık “Her yer Emek her yer direniş” sloganlarıyla dağıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın