MAD Architects’ten Vilnius’a Karma Kullanımlı Proje

MAD Architects, Litvanya'nın başkenti Vilnius'un tarihi merkezinde yer alan çok işlevli kompleksin tasarımını açıkladı.

Proje, yeraltı kotları, yürünebilen çatılar, verandalar ve diğer gezi platformları arasında herkesin hareket edebileceği bir “kentsel heykel” olarak tasarlandı. Yapının tüm kamusal alanları, sadece yapının kullanıcıları değil aynı zamanda Vilnius şehrinde yaşayanların yararlanabileceği şekilde düzenlendi.

Çevredeki dikey unsurlar ve yaya akışındaki düzen arasındaki ilişkileri ve görsel bağlantıları inceleyen MAD, kentsel çevrenin de iyileştirilmesi gerektiğine karar verdi. V.Kudrikos ve Gedeminas caddelerinin kesişimi ile oluşan kavşağın belirgin mimarisini tamamlayıcı unsurların eksik olduğu görüldü.

MAD, kavşakta bir amfitiyatronun da yer aldığı, ticari alanlar ile eğlence alanlarına ücretsiz erişim sağlayan kentsel bir plaza planladı.

Alışveriş merkezinden geçerek, otelin alt katında yer alan restoran bölgesine ve yapının avlusundaki rekreasyon alanına ulaşılabiliyor.

Tasarımda, avlu ve yürünebilir çatılar ile galeri tipi bir yapı oluşturan basamaklı bir bina formu yer alıyor.

Yayaların mevcut bağlantıları baz alınarak çeşitli işlevlerin dağılımı yapıldı. Ofis birimi, işlek ana caddeye daha yakında yer alırken, otel bölgesi parselin daha iç tarafında konumlandı. Ofis ve otel arasındaki bağlantı, Dainavos Sokağı’ndan geçen bir köprü ile sağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın