MAD Architects’ten Jiaxing’de Yeni Tren İstasyonu

MAD Architects, Jiaxing'de "ormandaki tren istasyonu" olarak adlandırılan projesinden görseller yayımladı. Proje, Çin’in güneydoğusunda Şangay, Hangzhou ve Suzhou'ya yakın bir kent olan Jiaxing'in merkezinde yer alıyor. “İpek yurdu”, “süt ve bal diyarı” olarak da bilinen Jiaxing, birçok büyük endüstri için kilit bir şehir.

Proje, tren istasyonunun, kuzey ve güneydeki meydanların ve bitişikteki parkın yenilenmesini kapsayan toplam 35,4 hektarlık bir alanı kapsıyor. MAD, yenileme öncesi mevcut istasyonun maksimum kapasitesine ulaştığını söylüyor. Buna ek olarak çevredeki ulaşım sisteminin düzensizliği ve yetersiz altyapı desteği, istasyonu çevreleyen alanda bir azalmaya yol açmış.

Jiaxing’in tarihi ve kültürel bağlamlarından ilham alan MAD’in tasarımı, yeraltında yeni bir tren istasyonu oluştururken arşiv çalışmalarından elde edilen tarihi istasyonun 1: 1 ölçekli yeniden inşasını içeriyor. Yeni istasyonun, samimi ve rahat bir ortam yaratmak için kullanılan doğal ışıkla aydınlık ve verimli olması planlanıyor. Tasarıma göre ana ulaşım ve ticari işlevler, zemin katın hem Jiaxing halkı hem de turistler için ortak bir yeşil alan olmasına imkan sağlayacak şekilde bodrum katında yer alacak.

“Çin’deki tren istasyonları daha büyük olmak için birbiriyle yarışıyor. Hepsi, şehrin içinde büyük saraylar gibi duruyor, büyük ana yollar, heybetli viyadükler ve genellikle boş meydanlarla çevrili. Bu büyük, anıtsal mimari arayışından ziyade, kentsel tren istasyonlarının rahat ölçeklerle ve hem verimli hem de insani olan ulaşım ve kentsel işlevlerin bir karışımıyla kendi güzel ortamlarını yaratması mümkün olamaz mı? Tren istasyonlarının gezginler için bir mola yeri olmaktan çok, insanların keyif alabileceği kentsel bir kamusal alan olması mümkün değil mi?”

Yoğun ulaşımın yeraltına konumlandırılmasıyla, zemin kat rahatsız edici altyapıdan kurtuluyor ve parkın plan boyunca şehre yayılmasına ve bir kentsel vaha oluşturmasına olanak tanınıyor. Peyzajın ve kütlenin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi, merkezinde yeniden inşa edilen istasyon binası ile bir aksta sonuçlanıyor. İstasyonun önünde, geniş bir ağaç topluluğu, meydana doğal gölge sağlıyor. Park, altındaki yoğun altyapının aksine, şehir merkezini insanlara geri kazandırarak rahat ve sessiz bir yer haline geliyor.

Jiaxing tren istasyonu ilk olarak 1907’de inşa edilmiş ve 1909’da Şangay-Hangzhou demiryolu hattı için önemli bir kavşak olarak açılmış. 1921’de tren istasyonu, ÇKP’nin birinci parti kongresine bağlı delegelerince kabul edilmiş, ancak daha sonra 1937’de savaş nedeniyle yıkılmış. MAD, eski istasyon binasının yeniden inşasını oluşturmak için projeye yardımcı olabilecek verileri kurtarmak için mimari miras konusunda uzman bilim adamları ve danışmanlarla çalışmış. Kanopiler, köprüler, platformlar ve bina arasındaki ilişki ve ölçek hesaplanmış ve tarihi istasyonun ve özelliklerinin daha doğru bir şekilde yeniden inşasına izin verilmiş. Tamamlandığında, eski bina Jiaxing demiryolu tarihi müzesi olacak.

Merkez akstan güneye bakıldığında, yeniden inşa edilen istasyon binası ve yeni istasyonun “yüzen” metal çatısı orman ağaçlarıyla harmanlanmış. İstasyon yolcu salonu, platformlar ve bekleme salonunun tamamı yeraltında gizlenirken, binanın tek katlı yüksekliği eski istasyon binasının ölçeğine riayet etmiş. Zemin kattaki tavan pencerelerinden ve cam bölme duvarlardan yer altı bekleme salonuna bol miktarda doğal ışık akışı sağlanmış ve hem açık hem de parlak bir yer altı alanı yaratılmış.

İnsanların, bekleme salonundan bir yer altı tüneli ile platformlara geçerken, yeniden inşa edilen eski istasyon binasını üstten görebilmeleri sağlanmış. Burada eskinin yeniyle buluştuğu bir an yaratılmış – geçmiş ile gelecek arasında bir tezatlık. Bununla birlikte, yeni istasyonun çatısında bulunan fotovoltaik paneller de projenin sürdürülebilirliğini artırmış.

MAD’in tasarım planı ayrıca istasyonun ticari işlevlerini yer altına yerleştirerek tren istasyonunu şehrin ulaşım merkeziyle bağlamayı amaçlıyor. Batık avlular, yer altı ticari alanını yukarıdaki park alanına bağlamış. İstasyonun güneyinde, çeşitli etkinlikler, festivaller, konserler veya pazarlara ev sahipliği yapabilen çimlerle çevrili kamuya açık yeni bir yer üstü ticari alan yaratılmış. Kentsel vahanın altında, birbiriyle bağlantılı bir işlev ve hizmet çeşitliliği yer alıyor. Örneğin, cadde seviyesindeki ziyaretçiler ulaşım merkezine verimli bir şekilde girip çıkabilirken, diğerleri parkın içinde dolaşabiliyor, demiryolu müzesini ziyaret edebiliyor veya yolculuğa çıkmadan önce ticari alanı keşfedebiliyor.

Doğrudan batık belediye yollarına bağlanan yeraltı sistemi boyunca bağlantılı olan bir dizi ulaşım seçeneği bulunuyor. Otobüs terminalleri, tramvay, metro, otopark ve taksi durakları, planla birbirine bağlanmış. Dikkatli ulaşım planlaması ve dikey alan kullanımı sayesinde proje, istasyon için mevcut yolcu taleplerini karşılarken, aynı zamanda gelecekteki gelişme ve büyümeye de olanak tanıyor.

Planın çevresi ile bağlantı kurma vurgusu aynı zamanda bölgeye gelen ziyaretçi sayısını artırmayı, ticari sunumunu zenginleştirmeyi ve eski şehir merkezini canlandırmayı amaçlıyor. 2019 yılının sonunda inşaatı başlanan projenin Temmuz 2021’e kadar tamamlanması bekleniyor.

Etiketler

Bir cevap yazın