MAD Architects’ten Hainan Bilim ve Teknoloji Müzesi

MAD Architects, Haikou City için tasarladığı Hainan Bilim ve Teknoloji Müzesi’ne dair detayları paylaştı.

Haikou’nun batı kıyısında; stadyumlar ve Ulusal Wetland Parkı ile çevrili olan müze, The Cloudscape of Haikou’nun ardından MAD’in Hainan’daki ikinci büyük kamusal projesi. Hainan’ın serbest ticaret limanı için önemli bir bilimsel ve turistik merkez olması planlanan müzenin 2024’te tamamlanarak ziyarete açılması planlanıyor.

Tasarım, “doğal bir yağmur ormanı ve geleceğin teknolojisinin buluştuğu” alanın ikili karakterinden, kentsel ve doğal bağlamından ilham almış. Zengin bir tropikal yağmur ormanının arka tarafında yer alan müzenin ana pavyonu, doğayla diyalog halinde olan bir bulut biçiminde. Uzaktan bakıldığında fütüristik yapı şehirden gözükürken, müze alanına girildiğinde ziyaretçileri adeta  ormanın üzerinde yüzdürüyor. Müzenin fiber takviyeli plastik cephesi; gümüş rengi, yansıtıcı dış görünümü ve estetiği ile yapıyı her açıdan farklı kılıyor.

Toplam 46 bin metrekarelik bir alanı kapsayan müzede; kalıcı sergi alanı, planetaryum, dev ekran tiyatrosu ve uçan tiyatro -etkileşimli deneyim alanı- da dahil olmak üzere bu işlevlere 27 bin metrekarelik alan ayrılmış.

Müzenin iç yapısı; form ve yapı sistemi arasında uyum sağlamak için tabandan tavana çekirdek, kavisli makaslar, spiral rampalar ve üst örtüden oluşturulmuş. Müzenin üst kabuğundaki tavan açıklığı, geniş atriyumu doğal ışıkta “yıkayarak” aydınlık ve şeffaf bir ortam yaratıyor. Beş katlı ve merkez alandan yükselen sarmal biçimdeki sergi alanı, odak noktası niteliğinde.

Sergi deneyimi, asansörün deniz ve şehir manzarasını gören 360 derecelik bir izleme platformuna açıldığı beşinci katta başlıyor. En üst kattaki ziyaretçiler; dördüncü kattaki okyanus ve yaşam bilimleri galerilerine, üçüncü kattaki matematik ve bilim galerilerine, ikinci kattaki multimedya interaktif deneyim alanına ve çocuk oyun alanına inmeden önce teknoloji ve uzay galerilerini keşfederek başlayacak. Ziyaretçiler rampadan aşağı inerken, aynı anda manzaranın ve sergilerin tadını çıkarabilirler. Rampanın yanında konumlanan bir galeri de izleme deneyimini uzatıyor.

Dışarıdaki kıvrımlı gölgelik, Haikou’nun nemli ve yağmurlu ikliminde önemli bir işleve sahip, özel bir alan oluşturmak için ana pavyondan her yöne uzanıyor. Gölgeliğin kuzey tarafı; dev ekrana ve uçan tiyatroya, güneybatı tarafında da planetaryum ve gözlemevine ev sahipliği yapmakta.

Tropikal bitkilerin çeşitliliği; burayı doğa hakkında bilgi edinmek için ideal bir ortam haline getiriyor ve ziyaretçilere doğanın tadını özgürce çıkarmak, deneyimlemek için ilham verici bir ortam sağlıyor. Hainan Bilim ve Teknoloji Müzesi tamamlandığında; bilim, teknoloji ve doğanın keşfi için bir odak alanı olarak hizmet verecek ve ziyaretçileri hem kentsel hem de doğal ortamdan ilham almaya teşvik edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın