MAD Architects’in Güney Amerika’daki İlk Projesi: Qondesa

Qondesa, MAD Architects'in Quito'daki ilk karma kullanımlı projesi.

Farklı ekosistemleri, etnik kökenleri ve gelenekleriyle zıtlıkların bir arada bulunduğu bir şehir olan Quito, Ekvador’un başkenti ve Güney Amerika’nın en iyi korunmuş ve en az değişikliğe uğramış tarihi merkezine sahip UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Yakında Quito’nun en yüksek binası olacak olan Qondesa ile MAD, ekolojik bir gelecek vizyonuyla doğayı yüksek yoğunluklu yaşama entegre etmek için bir tasarım çözümü sunmayı amaçlıyor.

Doğal arka planından ilham alan MAD, binanın dinamik tasarımı aracılığıyla binanın sakinleri doğanın güzelliğine bağlamayı amaçlıyor. Yeryüzünden gökyüzüne doğru büyüyen Qondesa’nın dış cephesi, binanın etrafını sararak tepesinde sivrilen sarmaşıklara öykünüyor ve binanın balkonları boyunca saksılar oluşturan yeşillikler filizleniyor. Buna ek olarak, Qondesa’nın formu, doğal ışığı ve çevredeki binaların manzarasını engellemeyecek şekilde tasarlanmış.

Şehir Guayllabamba nehri havzasında ve And dağlarındaki aktif bir stratovolkan olan Pichincha’nın doğu yamaçlarında yer alıyor. Cephe detaylarının taş rengindeki görünümü, tarihi binalarda yakındaki yanardağın volkanik taşının kullanıldığı Quito’nun Eski Kenti’ndeki taş cephelere bir selam niteliği taşıyor. Cephenin eğlenceli organik çizgileri, şehrin siluetinde bir simge haline gelecek zarif bir estetik yaratmak için çıkıntılı, doğal bitki örtüsüyle eşleştiriliyor.

Bina, samimi ölçekli kentsel dairelerden oluşan yeşil bir tasarım ve Quito’nun şehir sakinleri için ideal bir yerleşim yeri sunmak için komşu Iñaquito Metro istasyonu aracılığıyla Quito’nun ana destinasyonlarına elverişli bir şekilde bağlanıyor. Ayrıca, şehrin kalbinde tüm konut, iş ve eğlence unsurlarını birbirine bağlayan 67 hektarlık aktif bir yeşil alan olan La Carolina Park’ın karşısında yer alıyor. Çok sayıda olanak ve ortak kullanım alanıyla Qondesa, sakinlerinin binanın canlandırılmasında temel bir rol oynadığı dikey bir topluluk için yeni bir olasılığı doğuruyor.

Qondesa’nın ölçeği, tasarımı ve işlevselliği, sorumlu kaynak ve enerji tüketiminin yanı sıra inşaat aşamasından itibaren kapsamlı atık yönetimi yoluyla sürdürülebilirlik parametrelerini içeren eko-verimli mühendislik ile tamamlanıyor. Bu önemli kentsel katkı, sakinleri için genel olarak daha yüksek bir yaşam kalitesine sahip daha çevre dostu bir şehir yaratmayı amaçlayan Quito için hazırlanan yeni kentsel planın bir parçası haline geliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın