MAD Architects Eski Çimento Deposunu Yeniliyor

MAD Architects, eski Şanghay Çimento Fabrikası Deposu'nu yeniliyor.

MAD Architects, Şanghay Zhangjiang Çimento Fabrikası Deposu’nun yenilenmesi için hazırladığı tasarımı açıkladı.

Yenilemenin merkezinde Şangay Zhangjiang Çimento Fabrikası’nın güney tarafındaki “Wanmicang” deposu yer alıyor.

MAD’in renovasyonu, eski ve yeni yapıların yan yana getirilmesi yoluyla zaman ve fiziksel boyutlar arasında üç boyutlu bir hiyerarşi öngörüyor. Yükselen bir gemi gibi, dönüştürülen bina, parkı kültür, yaratıcılık, ticaret ve ortak ofisleri entegre eden çok işlevli bir kamusal sahil alanına dönüştürerek çürümekte olan sanayi bölgesine yeni bir hayat getirecek.

Şanghay Zhangjiang Çimento Fabrikası bir zamanlar Şanghay’daki en büyük üç çimento fabrikasından biriydi. Fabrika 1971 yılında inşa edilmiş ve 2013 yılında üretimini durdurmadan önce son 50 yılda Şanghay’ın kentsel yapılaşmasının gelişimine tanıklık etmiş.

Depo bir zamanlar gemilerin işlenmek üzere çimento fabrikasına hammadde gönderdiği ilk durak ve aynı zamanda çimento fabrikasındaki en büyük bina.

Nehir kenarındaki cephesi, geniş bir resim parşömeni gibi, Şangay halkının nesillerdir süregelen kentsel hafızası olmuş.

Son yıllarda, yurtiçinden ve yurtdışından öncü mimarlar, park için “10,000-Metre Silo”, “Cement Silo” ve “Kiln Tail Tower” gibi tarihi endüstriyel binaları sürekli yeniden kullanım yoluyla koruyacak bir küme tasarlamak üzere görevlendirildi.

Tarihi endüstriyel binaların yenilenmesi ve yeniden kullanılmasının yanı sıra araştırma ve geliştirme, kültür ve spor hizmetleri ve yaratıcı ticari destek için tesisler geliştirilmesiyle çimento fabrikası, çeşitli iş türlerinin ve dinamik mimari alanların bulunduğu karmaşık bir kampüse dönüştürülecek.

MAD Architects’in kurucu ortağı Ma Yansong, “Endüstriyel miras sadece taşıdığı tarihi anılar nedeniyle değil, daha da önemlisi geleceğe bir tarih duygusu verdiği için korunuyor ve kullanılıyor. Dolayısıyla burada endüstriyel estetiği kutlamak ve pekiştirmek yerine çağdaş ve geleceğin ruhuna odaklanmamız gerekiyor,”  diyor.

Yenileme kapsamında, eski çatının yerini metal bir yüzer hacim aldığı için deponun orijinal endüstriyel mimari görünümü korunacak. Eski betonun pürüzlülüğü ile yeni metalin pürüzsüzlüğü arasındaki kontrast, harap fabrika binasına yeni bir hayat verirken orijinal endüstriyel alan çok işlevli bir kentsel oturma odasına dönüştürülecek.

Orijinal endüstriyel binanın benekli uzun cephesi, yeni alanın hafızasının ve ruhunun bir parçası olmak üzere onarılmış ve güçlendirilmiş.

İç mekana girildiğinde, açılmakta olan dev bir gemi ile karşılaşılıyor. Metal bir merdivenle çatıya çıkılıyor ve insanlar geleceği ve bilinmeyeni keşfetmek üzere bir yolculuğa çıkmaya davet ediliyor. Geminin altında eski fabrika binasının benekli duvarları ve katmanlı bir bahçe yer alıyor. Bahçeler, birlikte daha büyük kentsel alanı harekete geçirebilecek canlı yeni bir topluluk oluşturan yaratıcı, kültürel ve yiyecek içecek işletmeleriyle dolu.

Eski ve yeni yapılar, eski fabrika duvarı ile yüzen gemi arasındaki cam bir perde duvarla tamamen ayrılmış.

Güneş ışığı zaman içinde açısını değiştirerek, insanlara zamanın geçişini ve bu alanın tarihini hatırlatmak istercesine eski tuğlaları canlandırıyor.

Binanın içindeki insanları nehir kenarındaki manzaranın keyfini çıkarmaya davet etmek için eski fabrika binasının birinci katı nehir boyunca açılmış ve su kenarındaki plaza ile bütünleştirilmiş. Ayrıca, parktaki plazayı nehir kıyısına bağlamak için binanın ortasında bir koridor oluşturulmuş.

Yeni tasarlanan bir köprü, nehrin iki yakasını birbirine bağlayarak bölgedeki daha fazla insanın bu yeni kamusal alandan daha rahat yararlanmasını sağlıyor.

Ark’ın yüzer etkisi, yeni kolonlar, zemin makasları, yayılan makaslar ve büyük yayılan kirişler eklenerek yapılmış. Eski duvarlar, tarihi değişim hissini azami ölçüde korumak amacıyla paydanlar, çelik tel örgü ve çelik çerçeveler ile güçlendirilmiş ve onarılmış.

Yenileme projesinin 2026 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın