MACBA’nın Genişletilmesi İçin Açılan Yarışmayı Harquitectes ve Christ & Gantenbein’dan Oluşan Ekip Kazandı

Harquitectes ve Christ & Gantenbein'den oluşan ekip, Museum of Contemporary Art of Barcelona (MACBA)’yı büyütmek ve yeniden düzenlemek için açılan yarışmayı kazandı. Kazanan proje “Galería” ismini taşıyor.

Jüri açıklamasında belirttiği gibi, “Galería” mahalle, şehir ve müze ile farklı ölçeklerde zarif bir diyalog yaratan bir proje. Müzenin yeni mekanı, Richard Meier’in 1995’te inşa ettiği beyaz tüp, meydan ve Convent dels Àngels arasındaki bağlantıları yeniden biçimlendiriyor.

Proje, müzeye 3.000 metrekare daha kazandırıyor. Ayrıca proje, Capella ve Convent dels Àngels yapılarını da sergi alanları olarak uyarlıyor. Alçak, uzun ve geçirgen olan ilk hacim Clotet-Paricio’nun payandaları ile binayı birleştiriyor. Buradaki galeride müze mağazası, şapel geçişinden sağlanan bir giriş ve uzun camlı bir geçiş bulunuyor. Üst kısımda şapelin kendisi ve yeni sanat alanı olmak üzere daha uzun ve daha opak iki hacim görülüyor. 30 x 12 x 6 m ölçülerindeki üç sergi salonunun üst üste yer alması için mekanın yüksekliğinin tamamı kullanılıyor. Ayrıca burada heykellerin bulunduğu bir çatı terası da tasarlanmış.

Yapısal ve kompozisyonel bir mantıkla büyük payandalı yeni sistemler farklı tarihsel dönemlere ait binaları bir araya getiriyor. Galerinin seramik tuğlalarla inşa edilmiş payandaları, Meier binasına görsel olarak bağlanan beyaz yüzeylere sahip. Bunun yanında cephe, tüm yenilenen ve eklenen kısımlarda geleneksel tuğla malzemesini koruyor.

Proje, şapelin haç biçimli planını kullanarak Carrer d’Elisabets, Plaça dels Àngels ve Plaça de les Caramelles yapılarını birbirine bağlayarak sirkülasyonu zemin seviyesinde birbirine bağlıyor. Haç şeklindeki planın transept uçlarındaki mevcut açıklıklar iki yeni giriş oluşturmak için yere kadar uzatılıyor. Ek yapıdaki bir dizi dairesel güzergah Meier binasına ve Convent dels Àngels manastırına gerekli bağlantıları sağlıyor.

İnşaat çalışmalarının 2023 yılında tamamlanması bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın