Macaristan’da ‘Zeka Küpü’ şeklinde dahiler müzesi

Budapeşte'de Tuna nehri kıyısında, dış görünüşü Zeka (Rubik) Küpü şeklinde olan yeni bir müze yapılıyor.

Müze, tarih boyunca Macar dâhilerinin icatlarını tanıtacak.

İnşaatına önümüzdeki yıl başlanacak olan müze, dünyada çığır açan Macar dâhilerin anısını yaşatacak ve yeni nesillere Macar tarihinin parlak dönemlerini hatırlatacak.

Karbüratörden tükenmez kaleme; Kibritten dinamoya; denizaltından atılan torpilden hidrojen bombasına; bilgisayarın atasından, BASIC programına; Dizel motordan üç boyutlu holograma; C vitamininden iğnesiz şırıngaya kadar kendi döneminde çığır açan pek çok icadın gerisinde bir Macar var. On milyonluk küçük bir ulusun 16 Nobel ödüllü bilim adamı çıkarabilmesi de bunun bir kanıtı.

Dahiler Müzesi XX. yüzyılın sonlarında dünyanın tüm ülkelerinde yayılan ve elmiş geçmiş en başarılı oyunlarından biri olarak bilinen Zekâ Küpünün mucidi Ernö Rubik’in tasarımıyla gerçekleştirilecek.

Dahiler Müzesinin dış görüntüsünün Rubik Küpü’nü anımsatmasının nedeni ise bu oyunun Macar icatları arasında çok özel bir yere sahip olması.

Genç mimar ve heykeltıraş Ernö Rubik, Zekâ Küpünü üniversitede öğrencilerine renklerin ve şekillerin varyasyonlarını göstermek için bir ders aracı olarak tasarlamıştı.

Küpün her biri 9 küçük kareden oluşan 6 farklı yüzünde, altı rengin karıştırılmasıyla ortaya çıkan kombinasyonların sayısının inanılmaz yüksek oluşu (43 252 003 274 489 856 000) nedeniyle oyun bir anda dünyanın en sevilen oyunlarından biri haline gelmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın