M+ Museum, 1.8 Milyon Sterlin Değerindeki Archigram Arşivini Satın Aldı

1960'ların mimarlık kolektifi Archigram'ın tüm arşivi, Hong Kong'daki M+ Museum'a satıldı. Kolektifin üyeleri, İngiltere'de alıcı bulunamayan arşivin kamusal erişime açılacak olmasını olumlu karşılıyor.

Çizim: Archigram Arşivi

Hong Kong’da kısa zaman sonra açılacak olan M+ Müzesi, etkili İngiliz mimarlık kolektifi Archigram’ın tüm arşivini satın aldı.

1960’larda faaliyet gösteren kolektifin ürettiği on binlerce çizim ve maket, Birleşik Krallık’taki depodan Herzog & de Meuron tarafından tasarlanan ve 2019’un ilerleyen dönemlerinde Hong Kong’da West Kowloon Kültür Bölgesi’nde ziyarete açılacak olan M+’ya taşınacak.
Architects Journal haberine göre 1.8 milyon sterlinlik satış, Sanat Konseyi komitesinin engelleme tavsiyesine rağmen, Kültür Bakanlığı tarafından onaylandı.

Müze uzmanlarının, önemli İngiliz mimari eserlerinin yurt dışına taşınmasına karşı çıkmalarına rağmen; koleksiyonun Birleşik Krallık’ta kalmasını sağlayacak bir alıcı bulunamadı.

1960’larda kurulan ve Plug-City, Instant City gibi fütüristik projeleri olan Archigram, tasarıma getirdikleri deneysel yaklaşımla ünlendi. Üyeler arasında Peter Cook, Warren Chalk, Ron Herron, Dennis Crompton, Michael Webb ve David Greene bulunuyordu.

 Peter Cook, Dennis Crompton ve Ron Herron tarafından tasarlanan Archigram projesi “Instant City” 

Grubun avangard işleri Richard Rogers, Renzo Piano ve Norman Foster gibi mimarların eserlerinin arkaplanına katkı sağladı. Archigram’ın hayattaki üyelerinden biri olan Peter Cook, Architects Journal’a arşivin satışını memnuniyetle karşıladığını söylüyor:

Hong Kong’da bunu kutlayacağımızı düşünüyorum. Bazı yerler, arşivi sadece bilim insanlarının erişimine açık olarak; bir bodrum katında saklıyordu. M+ Müzesi’nde herkesin arşivi görmesine izin verileceğini umuyorum.

Koleksiyonun belirlenen değeri 2,8 milyon £ olmasına rağmen; Cook, Crompton ve diğer hayattaki Archigram üyeleri, eserlerin kamunun erişebileceği bir yerde sergileneceği için gerçek değerinden düşük bir fiyatta olsa da arşivi satmaktan memnuniyet duyduklarını açıkladılar.

Cook, İngiltere’de alıcı çıkmamasının ülkenin mimarlığa yönelik tutumundaki dar görüşlülüğe işaret ettiğini belirtti. Cook, yaptığı bir eleştiride İngiliz mimarlığının “sıkıcı bir dönem” geçirdiğini belirtmişti.

Bir diğer Archigram üyesi Dennis Crompton, daha önce grubun çalışmalarını yatak altında ve çeşitli dolaplarda sakladığını belirtti. Crompton, Architects Journal’a yaptığı açıklamada:

M+’yı Çin’in MoMA ya da Centre Pompidou’ya cevabı olarak görüyorum. Şimdi arşivin tüm parçaları, genç ve coşkulu bir yerde bir araya gelecekler.

M+ dünyanın en önemli sanat ve tasarım müzelerinden biri olmaya hazırlanıyor. Müzenin küratörü Aric Chen, müzenin Batı küratörlerinin kenara itme eğiliminin aksine, Asya’yı tasarım anlatısının merkezine yerleştireceğini belirtmişti. 

Archigram mimarlık kolektifini ve çalışmalarını incelemek için University of Westminster tarafından yürütülen Archigram Archival Project sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın