Lustenau’daki “Am Schlatt” Anaokulu

Lustenau’daki “Am Schlatt” Anaokulu

Burkhalter-Sumi Architects tarafından tasarlanan 2021 yılında tamamlanan Avusturya Lustenau’daki “Am Schlatt” Anaokulu yeni anaokulu, var olan yapının kuzey kanadından başlıyor ve tek katlı bir yapı olarak devam ediyor.

Burası ilk toplanma alanı olarak cömert bir erişim noktası yaratıyor. Erişim alanlarının alçak pencereleri iç ve dış mekanlar arasında atmosferik bir ilişki ortaya koyuyor. Odalar dizisinin başındaki yemek odası, yönetim odaları ile birlikte yeni oluşturulan avlu benzeri dış mekâna yönlendirilerek anaokulunun sosyal merkezini oluşturuyor.

Her grubun kalbi, bahçeye geçişte bireysel olarak oynanabilen bir dış oda olarak kurgulanmış ve bunun etrafında grup ve alternatif oda uyumlu bir işlevsel birim oluşturacak şekilde düzenlenmiş. Fazladan olan yaşam alanı ve oyun odası yatay bir tente ile çekici bir atmosfer kazanmış. Koridorlar ve yan bölgeler mevcut oda yüksekliğine göre belirlenirken, grup ve dış odaların önemli ölçüde yükseltilmesi yeni bir mekansal kalite yaratıyor.

Koridorlar ve çevre mekanlar var olan oda yüksekliğine göre planıyorken, grubun ve dış odaların önemli ölçüde yükselmesi, yeni bir mekansal kalite yaratıyor. Proje, mevcut yapıya kendini kaptırmadan, mimari öğeleri tanımlamayı devralıyor ve daha eğlenceli bir şekilde geliştiriyor. Mevcut yapının iki boyutlu kaplamalarına göre değişen yeni yapı, masif ahşap yüzeylerden oluşuyor. Yapısal bir ahşap yapı olarak, proje belirli bir statik sadeliğe sahiptir.

Yerel ahşaptan yapılmış görünür kirişler ve prefabrike dış duvar elemanları sadece kısa bir inşaat süresi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda yeni odalara sağlam, stüdyo benzeri bir karakter kazandırıyor. Bu şekilde var olan ve genişleme yeni bir bütüne dönüştürülüyor. Mevcut yapının algısı, alt bölümlere ayrılmış bir bütün ile parçalardan oluşan bir bütün arasında değişiyor. Mevcut yapıya yeni bir gövde ekleniyor. Bununla birlikte, ince nüanslar aracılığıyla bu, bütünün bir parçası olarak bağımsızlığını koruyor.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın